Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

Este exclus ca prețul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, așa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât prețurile pe piața liberă sunt în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii din Camera Deputaților, prezent la Energy Business Summit.
Filip Stan
11 mai 2016, 10:44
Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie

„Pot să vă spun cu siguranță că nu poți crește de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poți să faci este să menții 60 de lei sau să respecți trendul de scădere în continuare al prețului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preț stabilit în prealabil, respectiv o creștere de la 60 la 66 de lei. Este exclusă această situație”, a subliniat Iancu.

El a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al țării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar, în weekend se ajunge chiar și la 15 milioane de metri cubi. Aceasta în timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

Citeşte şi: PROIECT. Cine vor fi consideraţi consumatori protejaţi de gaze în cazul unei situaţii de urgenţă

„Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preț administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viața ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situația este paradoxală: prețul pieței este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce și-a asumat Guvernul, se așteaptă ca prețurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei și așa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?”, s-a întrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situația este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condițiile în care prețul reglementat este mai mare decât cel al pieței.

„Înseamnă că dăm subvenții, facem ajutor de stat către producători, pentru că piața zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferența este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preț administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită”, a continuat Iancu, potrivit Agerpres.

În plus, prețul gazelor continuă să scadă și va ajunge în intervalul 53 — 63 de lei pe MWh în iarna următoare. „Deci este clar că o creștere cu 10% a prețului de la 1 iulie este aberantă. Va trebui să avem o scădere de preț atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, a mai spus Iancu.

La rândul său, Daniel Chilea, directorul Direcției Reglementare-Monitorizare Piață Gaze Naturale din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), prezent la același eveniment, a arătat că ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind prețul gazelor de la 1 iulie.

„Suntem în discuții cu Ministerul Energiei cu privire la prețul producției interne care intră în costul gazului natural care se duce la acești consumatori. Bineînțeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize și vom avea discuții în perioada următoare în ceea ce privește data de 1 iulie și ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ține și de Ministerul Energiei”, a susținut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrileț, președintele ANRE, declara, pentru AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare pregătește un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislației din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piața să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent.

„Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislația aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum și de o ordonanță de urgență pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului rețelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcționarea optimă a pieței”, a spus Havrileț, la acea dată.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de inițiativă legislativă.

Havrileț a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieței de gaze, să își asume rolul de a realiza echilibrarea pieței în caz de nevoie și, totodată, este necesară și introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la rețeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populației.

Prezentul calendar de liberalizare a pieței gazelor prevede o creștere cu 10% a prețului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creștere care nu ar avea sens, în condițiile în care prețurile pe piața liberă sunt în scădere, a susținut Havrileț.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Viorel Lis se simte tot mai rău. Anunț alarmant făcut de Oana
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală