Iancu, la ieşirea de la DNA: Nu este nicio ACUZAŢIE la adresa mea, nu fac parte din niciun grup infracţional

Iulian Iancu, deputat PSD, a declarat, joi, după ce a fost audiat la DNA, că el a fost chemat pentru a da declaraţii legate de transportul membrilor de partid, la alegerile din 2012, spunând că nu este acuzat de nimic şi insistând că nu are legătură cu faptele din dosarul Toni Greblă.

22 ian. 2015, 13:35
Iancu, la ieşirea de la DNA: Nu este nicio ACUZAŢIE la adresa mea, nu fac parte din niciun grup infracţional

„Numele meu a fost invocat telefonic in contextul organizării deplasărilor cu autobuzele în campania din 2012. Eu nu m-am ocupat de acest lucru în partid. Este vorba de transportul membrilor de partid din judeţe la organizarea de pe 23 August. Mi s-a pomenit numele prin telefoane de către anumite persoane. Din aceste lămuriri, s-a limpezit foarte clar ce atitutine şi ce aport am avut eu.

Eu am fost acum, aici, întrebat strict despre transporturile de persoane de la judeţ la Consiliul Naţional”, a precizat Iulian Iancu, la ieşirea de la DNA

Nu este nicio acuzaţie la adresa mea. În telefoane apărea numele meu. S-au lămurit că nu am avut niciun amestec. Asta a fost”, a adăugat deputatul PSD.

Citeşte şi: Toni Greblă, prima reacţie după ce a fost pus sub urmărire penală. Ce spune soţia sa despre rochii

Nervos, Iancu a spus că  îşi va face „program special” pe presă pentru „a deturna interesul unora” de a lega prestaţia sa de „anumite acţiuni„, referindu-se la informaţiile privind implicarea sa în cazul Toni Greblă. 

Nu am niciun amestec de natură infracţională. Nu am participat la nicio acţiune care are în spate vreun complot infracţional, nu fac parte nicun grup infracţional. Lucrurile acestea s-au lămurit acum, aici”, a precizat Iancu.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Toni Greblă, Iancu a răspuns: „Nu am avut cu Toni Greblă absolut niciun contact pe nicio temă de natură profesională. Domnul Greblă a fost senator PSD. Am avut tangențe cum a avut orice altă persoană. (…) Numele acestea (n.red. – din dosarul judecătorului CCR) rămân o surpriză pentru mine”.

„Procurorii mi-au spus că în ceea ce mă priveşte s-au lămurit şi că nu există nici o suspiciune în privinţa mea”, a conchis deputatul.

Citeşte şi Dosarul judecătorului CCR Toni Greblă: scandaj cu spioni şi legături cu terorişti

În referatul procurorilor se arată că „IANCU IULIAN şi ŞOVA LUCIAN, folosindu-se de funcţiile de conducere în partid, în perioada octombrie – noiembrie 2012, au intervenit pe lângă HĂHĂIANU HORIA – director în cadrul TRANSELECTRICA S.A. pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului S.C. ENERGOMONTAJ IEA – SUCURSALA BUCUREŞTI S.A. (agent economic care derulează activităţi comerciale cu CNTEE TRANSELECTRICA S.A.), să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti pentru organizaţia PSD Bacău cu prilejul desfăşurării, în data de 17.10.2012, a unei deplasări electorale la Bucureşti (Bacău – Bucureşti şi retur), tarifele de piaţă practicate de societatea de transport fiind de 80 lei / persoană transportată.”

„Din anchetă a rezultat că transportatorul S.C. TRANSMOLDOVA S.R.L. Oneşti a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.

În acelaşi sens, IANCU IULIAN i-a solicitat lui HĂHĂIANU HORIA să-l sprijine în finanţarea unui monument în jud. Bacău, com. Lipova (monument ridicat de artistul plastic MARCEL ACICOIŢEI), activitate care a fost asumată de către deputatul IANCU IULIAN. Operaţiunea a avut drept scop promovarea politică atât a lui IANCU IULIAN, cât şi a Organizaţiei PSD Bacău.

În schimbul folosului necuvenit astfel obţinut pentru sine şi pentru altul, prin intervenţia celor doi membri de partid cu funcţii de conducere, IANCU IULIAN i-a promis sprijin pe viitor lui HĂHĂIANU HORIA, pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei”, susţin procurorii.

Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal de DNA pentru infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie. El este suspectat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea de grup infracţional organizat.