Ianukovici şi Putin s-au întâlnit la Soci şi au discutat despre parteneriatul strategic

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit vineri cu omologul său rus Vladimir Putin, întâlnirea având loc la Soci, în sudul Rusiei, unde liderul de la Kiev a făcut o escală după vizita efectuată în China, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
06 dec. 2013, 16:08
Ianukovici şi Putin s-au întâlnit la Soci şi au discutat despre parteneriatul strategic

”Cei doi şefi de stat au discutat aspecte legate de colaborarea economică şi comercială în diferite sectoare ale economiei şi probleme privind pregătirea viitorului Acord de parteneriat strategic”, se arată într-un scurt comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene, citat de Interfax-Ukraina.

Întâlnirea a fost confirmată de Kremlin. ”Preşedintele Ucrainei a efectuat o escală în oraşul Soci în drum spre ţară, venind din China. În cadrul acestei scurte vizite de lucru (la Soci) au fost discutate probleme actuale în relaţiile bilaterale ruso-ucrainene, precum şi probleme legate de pregătirea apropiatei reuniuni de la Moscova a Comisiei interguvernamentale Rusia-Ucraina”, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus, citat de ITAR-TASS.

Agenţia de presă rusă aminteşte că premierul rus Dmitri Medvedev l-a primit miercuri la Moscova pe vicepremierul ucrainean Iuri Boiko şi că părţile au convenit cu această ocazie să-şi intensifice cooperarea în diferite domenii. ”Pentru a continua cooperarea, noi ne-am înţeles – şi cu preşedintele Ucrainei, şi cu premierul (Mykola Azarov) – să intensificăm colaborarea în toate direcţiile”, a afirmat Dmitri Medvedev la întâlnirea cu vicepremierul ucrainean, subliniind totodată că Ucraina rămâne ”un important partener strategic al Rusiei”.

Rusia a jucat un rol decisiv în a convinge Ucraina să renunţe la Acordul de Asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Sub presiunile Moscovei, guvernul condus de premierul Mykola Azarov a anunţat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere faţă de UE şi relansarea relaţiilor comerciale cu Rusia şi cu alte state din CSI. Această decizie a provocat ample acţiuni de protest la Kiev, acţiuni care continuă şi acum în capitala ucraineană. Opoziţia ucraineană, care a primit în ultimele zile o puternică susţinere din partea Occidentului, a făcut apel la o nouă manifestaţie pentru duminică, la ora 10,00 GMT, în Piaţa Independenţei, loc simbol al ‘revoluţiei portocalii’ din 2004.