Iarnă capricioasă în Europa: Decese din cauza frigului în Bulgaria; inundaţii record în Marea Britanie

Valul de frig din ultimele zile a provocat victime în Bulgaria, în timp ce în Ungaria meteorologii au emis pentru joi cod galben de ploaie îngheţată în judeţele situate în partea de vest şi sud-vest a ţării, iar pe teritoriul Sloveniei autorităţile competente au emis un avertisment meteorologic pentru perioada următoare din cauza căderilor de zăpadă. În acelaşi timp, în Anglia se înregistrează inundaţii şi niveluri record de precipitaţii, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
30 ian. 2014, 15:24
Iarnă capricioasă în Europa: Decese din cauza frigului în Bulgaria; inundaţii record în Marea Britanie

Deşi nu există o statistică centralizată cu privire la aceste cazuri, presa bulgară informează despre cel puţin patru morţi în ultima săptămână, în urma valului de frig ce afectează această ţară. Două persoane au decedat în ultimele 24 de ore.

Situaţia din nord-estul Bulgariei rămâne gravă din cauza nămeţilor. Erau blocate joi la prânz mai multe drumuri din judeţele Şumen şi Varna şi aproape toate arterele rutiere în judeţele Silistra şi Dobrici. Era oprită şi circulaţia trenurilor în zona Silistra şi Dobrici. Cele două puncte de trecere a frontierei din Dobrogea au rămas închise pentru vehicule având ca destinaţie România, din cauza situaţiei grave din această ţară, a informat poliţia rutieră din Bulgaria.

În aceste condiţii, ministrul bulgar al afacerilor externe, Kristian Vighenin, care urma să participe la Bucureşti la o conferinţă consacrată cooperării în zona Mării Negre, şi-a anulat vizita, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, a comunicat MAE de la Sofia, Bulgaria urmând a fi reprezentată la conferinţă de ambasadorul ţării în România, Alexandăr Filipov.

În acelaşi timp, Ministerul român al Afacerilor Externe i-a informat pe cetăţenii români că Institutul Naţional de Meteorologie din Ungaria a emis pentru joi cod galben de ploaie îngheţată în judeţele situate în partea de vest şi sud-vest a acestei ţări, iar pe teritoriul Sloveniei autorităţile competente au emis un avertisment meteorologic pentru perioada următoare.

Avertizarea emisă pentru joi în Ungaria a vizat judeţele Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém şi Zala – o parte dintre acestea fiind traversată de autostrada M7, principala arteră de circulaţie dinspre Budapesta către Croaţia şi Slovenia.

De asemenea, circulaţia pe autostrăzile şi drumurile din Slovenia este îngreunată din cauza căderilor abundente de zăpadă, a precizat MAE, subliniind că avertizările meteo menţionează şi posibilitatea apariţiei poleiului, mai ales în cursul zilei de vineri, şi că pe mai multe drumuri traficul din Slovenia este închis sau obstrucţionat.

În schimb, regiunile de sud şi sud-est al Angliei sunt afectate de cele mai mari inundaţii din ultimii 20 de ani şi au cunoscut cea mai ploioasă lună ianuarie din 1910 încoace, după cum a indicat joi Met Office, serviciul britanic de meteorologie.

În sudul Angliei, din districtul East Devon până în Kent, cantitatea de precipitaţii căzută în ianuarie – 175,2 mm – a fost dublă faţă media obişnuită a lunii, ceea ce înseamnă depăşirea recordului din ianuarie 1988 de 158,2 mm, a precizat Met Office. Astfel, în această regiune se înregistrează deja cea mai umedă iarnă din 1995 – cu 369,7 mm de precipitaţii, aproape cât în două luni obişnuite de primăvară.

În acelaşi timp, în sud-vestul Angliei, la 28 ianuarie au fost înregistraţi 222,6 mm de ploaie, adică a cincea lună ianuarie cea mai ploioasă cunoscută până acum, recordul datând din ianuarie 1948, cu 244,3 mm.

Precipitaţiile abundente, asociate cu temperaturi mai ridicate decât de obicei – în medie de plus 1,2 grade Celsius – au generat cele mai importante inundaţii din ultimele două decenii. Militarii au fost chemaţi să construiască diguri din saci de nisip şi se preconiza desfăşurarea de vehicule amfibie. Este de aşteptat ca ploile să continue şi vineri, iar la sfârşitul săptămânii, vântul puternic ar putea determina valuri puternice pe coasta de vest a ţării, mai avertizează meteorologii britanici.