Iarna creează primele probleme. Zăpada a acoperit nordul ţării, vântul face ravagii în sud VIDEO

Mai multe drumuri din judeţul Suceava au fost acoperite cu un strat de zăpadă, dar şi artere din zona de munte a judeţului Harghita. În schimb, sudul ţării este sub stăpânirea vântului. Două drumuri naţionale sunt blocate în judeţul Brăila, din cauza copacilor doborâţi de vânt, furtuna creând probleme şi în judeţul Constanţa, unde traficul rutier este îngreunat pe câteva artere naţionale, iar mai multe localităţi sunt nealimentate cu apă potabilă. Luni, de la ora 19.30, premierul Victor Ponta a convocat comandamentul de iarnă.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 07:46
Iarna creează primele probleme. Zăpada a acoperit nordul ţării, vântul face ravagii în sud VIDEO

Iarna şi-a intrat în drepturi în România, iar locuitorii din nordul ţării, estul Transilvaniei întâmpină primele probleme serioase create de zăpadă. Mai multe drumuri au fost acoperite cu un strat de fulgi de nea, care face ca traficul să se desfăşoare cu dificultate pe mai multe artere şi în Pasurile Mestecăniş şi Tihuţa, din judeţul Suceava.

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate şi pe drumurile naţionale care traversează zonele înalte din judeţul Harghita. În Harghita a început să ningă în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 02.00.

Potrivit şefului Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, pe DN 13 B, Gheorgheni – Bucin – Praid, stratul de zăpadă de pe carosabil atinge trei centimetri la Vârful Bucin, unde s-a intervenit cu material antiderapant. La Bucin, stratul de zăpadă aşternut în afara şoselei măsoară opt centimetri.

De asemenea, se circulă îngreunat din cauza zăpezii şi pe DN 12 Miercurea Ciuc – Gheorgheni, în zona localităţii Izvoru Mureşului, pe DN 15, între Topliţa şi Borsec, precum şi pe DN 12 C, în staţiunea Lacu Roşu.

Citeşte şi HARTA drumurilor care riscă să fie BLOCATE din cauza NINSORILOR. Vezi situaţia pe regiuni

22 de utilaje de deszăpezire acţionează pentru îndepărtarea zăpezii de pe drumurile naţionale care străbat judeţul Harghita, potrivit Mediafax.

Potrivit meteorologului Tanko Karoly de la Staţia Meteorologică Miercurea Ciuc, ploile care au căzut începând de duminică seară în Harghita s-au transformat în ninsori, în primele ore ale zilei de luni, iar pe şosele s-a depus zăpada, care s-a menţinut în special în zonele înalte ale judeţului, unde stratul de zăpadă atinge trei centrimetri pe drumurile naţionale. La Bucin, stratul de zăpadă aşternut în afara şoselei măsoară opt centimetri.

În sudul Moldovei, Muntenia şi Dobrogea, vântul creează probleme

În judeţul Brăila, din cauza copacilor doborâţi de vântul puternic sunt blocate drumul european 87 (Centura Brăilei), între Şoseaua Baldovineşti şi Şoseaua Focşani şi DN2B, la Silistraru. În acelaşi judeţ, pe drumul european 584 se circulă îngreunat la ieşirea din Bărăganu spre Iazu (balustrada de pe un pod a fost împinsă pe partea carosabilă), a anunţat Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

În judeţul Constanţa, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil în timpul furtunii se circulă îngreunat, pe un fir, alternativ, pe DN 22, DN 2A, DN 3, DN 22C, DN 38 şi DN 39.

Citeşte şi Un reactor al centralei de la Cernavodă s-a oprit din cauza furtunii

În timpul furtunii din noaptea de duminică spre luni, mai mulţi copaci au căzut peste maşini în municipiul Constanţa, situaţii similare înregistrându-se însă în tot judeţul, iar mai multe acoperişuri au fost luate de vântul puternic, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă având zeci de intervenţii în cursul nopţii.

Tot din cauza vântului puternic au fost afectate mai multe linii electrice de la staţiile Regiei Judeţene de Apă, astfel că staţiile de pompare a apei potabile nu mai pot funcţiona.

Aproape 150 de localităţi din judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi şi Ialomiţa sunt nealimentate cu energie electrică, luni, din cauza avariilor provocate de furtunile produse în zona de sud-est a ţării, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Enel Distributie Dobrogea, din cauza vântului puternic în cursul nopţii de duminică spre luni au fost afectate zeci de linii de medie tensiune şi sute de posturi de transformare, cele mai multe din judeţele Constanţa şi Tulcea.

Echipele societăţii au intervenit pe parcursul nopţii şi dimineţii în zonele unde accesul era posibil pentru a remedia o parte din avarii, dar aproape 150 de localităţi sunt afectate în continuare de lipsa energiei electrice. Astfel, în judeţul Constanta sunt nealimentate total sau parţial 40 de linii de medie tensiune şi 481 de posturi de transformare, fiind afectate 87 de localităţi, în timp ce în judeţul Tulcea au rămas nealimentate total 25 de linii de medie tensiune, o linie de medie tensiune parţial şi 318 posturi de transformare, fiind afectate 51 de localităţi şi parţial municipiul Tulcea.

De asemenea, şi în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa este întreruptă alimentarea cu energie electrică în 10 localităţi.

Meteorologii au emis luni avertizări de vânt puternic pentru Dobrogea şi cod galben pentru Muntenia (judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila şi Buzău) şi Moldova (judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui,Vrancea şi Galaţi), în unele zone fiind semnalate intensificări de vânt care ajung la viteze de până la 90 de kilometri pe oră.