Iarnă de coşmar. Drumuri închise, mii de oameni sunt izolaţi, bolnavi salvaţi cu tancul VIDEO

Sute de şoferii au rămas blocaţi în propriile maşini, din cauza viscolului puternic care a format munţi de zăpadă pe şosele, iar zeci de drumuri judeţene au fost închise. De asemenea, mai multe localităţi sunt izolate din cauza nămeţilor.

21 dec. 2012, 06:44
Iarnă de coşmar. Drumuri închise, mii de oameni sunt izolaţi, bolnavi salvaţi cu tancul VIDEO

Zeci de localităţi sunt sub nămeţi. Ambulanţele rămân impotmolite, iar bolnavii aşteaptă ore la rând ca medicii să le acorde ajutor. La Iaşi, o femeie care a născut a fost scoasă din troiene de o ambulanţă cu şenile. În Vrancea, un bărbat care a făcut atac cerebral a fost salvat după şapte ore, de armată, cu tancul.

În satul Bogza din judeţul Vrancea a fost solicitat ajutor în cazul unui bărbat care făcuse un atac cerebral. A fost trimis iniţial un utilaj de deszăpezire pentru a-l prelua. Acesta însă s-a stricat pe drum şi a fost cerut ajutorul unui tanc. Şi acesta s-a împotmolit, dar a fost scos din nămeţi. După mai bine de şapte ore, bărbatul a ajuns la spital.

In Iaşi, medicii au reuşit abia după 8 ore să ajungă la un femeie însărcinată. Aceasta a născut o fetiţă perfect sănătoasă de aproape 4 kilograme.

Şi pompierii au probleme din cauza zăpezii. În timp ce flăcările mistuiau o casă, în localitatea Albeşti, maşina lor a rămas blocată în nămeţi. Până la urmă focul a fost stins de săteni, dar cladirea s-a făcut scrum. Pompierii au rămas împotmoliţi în zăpadă la doar 5 km de locul incendiului şi au fost nevoiţi să plece pe jos şi prin viscol ca să ajungă la incendiu.

Viscolul a creat probleme şi la malul mării. În larg, viteza vântului a ajuns şi la 90 de kilometri pe oră, iar valurile au ajuns la zece metri înălţime. În plus, trenurile pe ruta Constanţa au avut întârzieri chiar şi de 360 de minute, iar 14 curse au fost anulate din cauza zăpezii care acoperă şinele. Vineri, condiţiile s-au mai îmbunătăţit la malul mării, iar porturile constănţene au fost redeschise, după ce toate operaţiunile fuseseră sistate de mai bine de 48 de ore din cauza viscolului.

Peste 20 de drumuri judeţene, iar 15 localităţi sunt izolate din cauza nămeţilor.

Judeţul Botoşani rămâne în continuare cel mai afectat, aici fiind închise cele mai multe drumuri judeţene, iar peste 10.000 de oameni sunt izolaţi de o săptămână.

Şi în Buzău mai multe drumuri sunt inpracticabile, iar eforturile de deszăpezire ale drumarilor sunt în zadar, deoarece viscolul aduce înapoi zăpada de pe câmp.

În judeţul Vaslui, vremea potrivnică a dus la producerea unei tragedii, un bebeluş în vârstă de numai o lună murind vineri dimineaţă, după ce ambulanţa care mergea să-l salveze a rămas impotmolită în zăpadă, în zona localităţii Dereveni. Potrivit situaţiei centralizate de Prefectura Vaslui, traficul rutier se menţine închis pe 19 drumuri judeţene din Vaslui, respectiv DJ 244E Tătărăni – Boţeşti – Micleşti, DJ 245A Muntenii de Jos – Lipovăţ – Bogdana, DJ 207H Vaslui – Chiţoc, DJ 247 Codăeşti – Dăneşti, DJ 244K Bălţaţi – Crăşnăneni – Vineţeşti – Olteneşti – Zgura, DJ 241C Doagele – Dragomireşti, DJ 243 Bârlad – Dragomireşti, DJ 243 B, Bârlad – Ciocani – Coroieşti, DJ 243E Coroieşti – DN11 A, DJ 243D Bârlad – Perieni, DJ 245A Iana – Ghergheşti, DJ 243C Voineşti, DJ 244D Huşi – limită judeţ Iaşi, DJ 284 Huşi – Arsura, DJ 244A Stuhuleţ – Rânceni – Berezeni şi DJ 244C Muşata – Berezeni, DJ 242G Vinderei – Blăgeşti – blocat, DJ 244H Viişoara – Găgeşti şi DJ 244G Crasna – Albeşti. patru localităţi din zona de sud-vest a judeţului sunt în continuare fără energie electrică, echipele E.ON Moldova fiind în teren pentru remedierea defecţiunilor.

În plus, într-un comunicat remis vineri dimineaţă, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, autorităţile bulgare interzic intrarea pe teritoriul acestei ţări, dinspre România, a tuturor categoriilor de vehicule, prin punctul de trecere a frontierei Vama Veche. De asemenea, din acelaşi motiv, în punctele Negru Vodă şi Ostrov sunt instituite restricţii de tonaj (3,5 tone). Prin punctul Giurgiu trec acum spre Bulgaria toate categoriile de vehicule, însă, în funcţie de traseul pe care urmează să se deplaseze şi condiţiile meteo-rutiere, li se permite sau nu continuarea deplasării.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România anunţă participanţii la trafic că a fost deschisă circulaţia pentru toate categoriile de vehicule pe DN 2N Bogza-Dumbrăveni.

De asemenea, există două tronsoane de drumuri naţionale pe care este instituită restricţie de circulaţie pentru vehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone: DN22 Rm. Sărat – limita judeţului Buzău şi DN3 Fundulea – Lehliu – Călăraşi (judeţul Călăraşi).