Iarnă grea pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. De când începe furnizarea agentului termic în Bucureşti

Europa în pragul disperării. Ne așteaptă cea mai grea iarnă după cel de-Al Doilea Război Mondial, avertizează specialiştii. Situaţia va fi dificilă şi pentru români. Din cauza scumpirilor, mulţi oameni nu vor avea cu ce plăti. Va fi greu şi pentru cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, preţul gigacaloriei a crescut în toată ţara.

12 oct. 2022, 08:44
Iarnă grea pentru românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. De când începe furnizarea agentului termic în Bucureşti

Circa 1.1 milioane de apartamente din România sunt legate la sistemul de încălzire centralizat. Iarna care vine mulţi abia vor putea face faţă costurilor la întreţinere. Preţul pentru încălzire se anunţă foarte mare. Acesta diferă în funcţie de oraşul în care este situat apartamentul, dar şi de nivelul subvenției acordate de primării.

De exemplu, la Piteşti preţul energiei termice a fost majorat de la 1 octombrie de la 339 lei/Gcal la 433,79 lei/Gcal.

Costurile pentru întreţinere la bloc în Bucureşti la iarnă vor fi mult mai mari faţă de anul trecut. Bucureştenii racordați la sistemul centralizat vor plăti 330 de lei, fără TVA, pe gigacalorie. Sezonul rece care urmează este primul în care bucureștenii vor plăti prețul majorat al energiei termice, potrivit Economica.net.

Citeşte şi: Milioane de români riscă să plătească facturi uriașe sau să stea în frig la iarnă. Ce ponturi au specialiștii

„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul”, anunţa primarul Nicușor Dan.

În unele oraşe din România a început deja furnizarea căldurii pentru locuințele racordate la sistemul centralizat. Este cazul oraşului Râmnicu Vâlcea. Decizia a fost luată de autorităţile locale după ce temperatura pe timp de noapte a scăzut sub 10 grade mai multe nopţi consecutiv.

Citeşte şi: Nicuşor Dan îi sperie pe bucureșteni. Ce se va întâmpla cu blocurile construite după 1990, în cazul unui cutremur major

Potrivit Hotărârii nr. 425/ 1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, se începe furnizarea agentului termic în apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire dacă se înregistrează temperatura de 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, se arată în Hotărârea de Guvern.