Iarna nu-i ca vara! Un kilogram de cireșe se vinde în piață, în ianuarie 2024, cu 250 de lei kilogramul. Românii abia se lipesc de 100 de grame, de poftă

Cine poftește iarna la cireșe, plătește scump. Fructele rânvite se vând la tarabă și cu 250 de lei kilogramul, aproape cât o noapte de cazare la munte.

22 ian. 2024, 21:41
Iarna nu-i ca vara! Un kilogram de cireșe se vinde în piață, în ianuarie 2024, cu 250 de lei kilogramul. Românii abia se lipesc de 100 de grame, de poftă
Prețul uriaș cu care se vinde un kilogram de cireșe

Dacă ți-e poftă de cireșe, prețul lor în luna ianuarie 2024 s-ar putea să te facă să-ți regânești dorințele. Fructele se vând în piețe chiar și cu 250 de lei pe kilogram, cam cât costă un gram de aur sau o noapte de cazare la munte. Cireșele sunt aduse tocmai din America de Sud, iar prețul lor este de cele mai multe ori ascuns de comercianții din piețe.

„Puteţi să luaţi câte vreţi, nu e obligatoriu să luaţi un kil! Că sunt scumpe, le vindem la jumătate de kg, un sfert, o mână, fiecare cât vrea…”, spune o vânzătoare, potrivit Observator News.

Citește și: EXCLUSIV Prețuri scandaloase pe aeroportul Otopeni! Un sendviș, o cafea și o sticlă de apă costă aproape cât un bilet de avion București – Roma! 53 de lei un sendviș cu salam săsesc și 23 de lei o brioșă mică!

Doar un pumn de cireșe costă nici mai mult, nici mai puțin de 25 de lei. Atât costă suta de grame, ceea ce înseamnă că o singură cireașă costă aproximativ 3 lei.

Clienții le dau târcoale. Românii ar cumpăra, dar prețurile îi fac să-și pună pofta-n cui.

​„Foarte mult, păi era 200 şi ceva kilogramul. Foarte mult, o să stea acolo ca la muzeu”, „Foarte mult, la salariul minim pe economie nu prea îţi permiţi. Când o să iasă şi ale noastre o să mâncăm şi noi. Până atunci, ne uităm”, au declarat ofuscați clienții.

La o altă piață din București, comercianții refuză să spună prețul unui kilogram de cireșe: „Uite aşa, nu vă zic! Uite nu mai au preţ, poftim! Hai să vedem, ce mai vindem?”.

La un alt comerciant, kilogramul de fructe cu preț piperat costă 100 de lei. Prețul îl afli doar dacă întrebi, altfel prețul e ascuns: „100 de lei kilogramul. Din Chille!”.

Citește și: Mielul de Paște, pe lista alimentelor cu preţuri reduse. Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după 31 ianuarie. PSD susține măsura

Nici la final de primăvară, când începe sezonul cireșelor, veștile nu vor fi mai bune în ce privește fructele autohtone.

„Dacă situaţia rămâne neschimbată vis-a-vis de măsurile luate de Guvern, mai mult ca sigur că preţurile produselor în piaţă vor creşte în perioada în care vor apărea produsele româneşti. Preţul de 250 de lei pe lângă faptul că este foarte mare, cred că la mijloc etre vorba şi de o speculă pe care o întâlnim în pieţe”, a dezvăluit Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

România are aproximativ 1.000 de hectare de cireşi, însă, până la primele recolte din mai, suntem nevoiţi să importăm din ţări precum Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud.