Iarna și-a intrat în drepturi! Șoferii trebuie să aibă mare grijă pe șosele. Avertismentul lansat de autorități!

Iarna și-a făcut simțită prezența încă de la început de decembrie. În anumite zone din țară, un strat impresionant de zăpadă s-a așternut, iar autoritățile au transmis mai multe recomandări șoferilor.

08 dec. 2021, 18:20
Iarna și-a intrat în drepturi! Șoferii trebuie să aibă mare grijă pe șosele. Avertismentul lansat de autorități!

Iarna și-a intrat în drepturi! Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş vine cu un apel la adresa șoferilor și le recomandă să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, semnificaţia indicatoarelor rutiere, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo. Mai mult decât atât, aceștia sunt rugați  să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.

Iarna și-a intrat în drepturi! Șoferii trebuie să aibă mare grijă pe șosele. Avertismentul lansat de autorități!

Astfel, dacă șoseaua este umedă sau acoperită de zăpadă, gheaţă sau polei, șoferii trebuie să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum. Aceștia sunt rugați să fie mai prudenți şi calmi la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o temeinică asigurare, pentru siguranţa dumneavoastră şi a celor din jur.

Prima condiţie a deplasării autovehiculului în deplină siguranţă este corelarea manierei de condus cu specificul suprafeţei carosabile.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă asigură o vizibilitate foarte bună. Trebuie să aveţi în bună stare de funcţionare ştergătoarele şi instalaţia de climatizare şi dezaburire. Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

Nu frânaţi brusc. Păstraţi o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţă, astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte brusc.

Echipaţi-vă corespunzător autovehiculele pentru circulaţia in condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopata, săculeţ cu nisip, o rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional).

Fiţi atenţi în permanenţă la poliţiştii rutieri din trafic şi urmaţi recomandările lor.

Pietonii trebuie să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de şoferi, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş.

Citește și: Greşeala pe care o fac toţi şoferii iarna când pornesc motorul
 


loading...