Iaşi:Cei trei bărbaţi reţinuţi pentru operaţiuni financiare frauduloase şi spălare de bani, arestaţi

Cei trei bărbaţi, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani, şi reţinuţi de procurorii DIICOT Iaşi au fost arestaţi preventiv, sâmbătă seară, de magistraţii Tribunalului Iaşi.

RomaniaTV.net
11 dec. 2011, 07:01
Iaşi:Cei trei bărbaţi reţinuţi pentru operaţiuni financiare frauduloase şi spălare de bani, arestaţi

Cei trei bărbaţi, Gaichuk Valeriu, 54 de ani, cetăţean moldoveano-ucrainean, Ossipov Konstantin, 42 de ani, cetăţean israelian, şi Matei Vitalie, 37 de ani, cetăţean moldovean, au fost aduşi, sâmbătă după-amiază, la Tribunalul Iaşi, procurorii DIICOT cerând magistraţilor emiterea mandatelor de arestare pe numele acestora, potrivit Mediafax.

În timpul audierilor, Ossipov Konstantin a declarat că totul reprezintă o neînţelegere şi că transferul banilor l-a făcut la solicitarea unei alte persoane, prin intermediul contului său bancar. În schimbul operaţiunii, Ossipov ar fi urmat să primească aproximativ 19.000 de euro.

După patru ore de audieri, magistraţii Tribunalului Iaşi au decis emiterea mandatelor de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pe numele celor trei.

Avocaţii au anunţat că vor formula recurs împotriva deciziei instanţei ieşene.

Trei bărbaţi, membri ai unui grup infracţional organizat, specializat în transferuri financiare neautorizate şi spălare de bani, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Iaşi, după ce au fost prinşi în flagrant în timp ce retrăgeau circa un milion de dolari de la o unitate bancară din municipiul Iaşi.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, trei bărbaţi, un cetăţean israelian de 42 de ani, un cetăţean moldovean de 37 de ani şi un cetăţean moldoveano-ucrainean de 54 de ani, sunt cercetaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi.

Prin atacuri informatice, cei trei au obţinut datele de logare la conturi de internet banking aparţinând unor persoane din Italia sau Statele Unite ale Americii şi, prin logare la conturile acestora, au ordonat transferuri bancare neautorizate în conturile unor societăţi comerciale aparţinând inculpaţilor. Ulterior, pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor de bani, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, acestea erau transferate în alte conturi sau ridicate în numerar de către membrii grupului infracţional.

Gaichuk Valeriu, unul dintre cei trei bărbaţi reţinuţi, este director la ITR Europe TV Chanel. Potrivit paginii sale de Facebook, el este născut pe 14 decembrie 1957 în Republica Moldova, la Bălţi, iar în prezent locuieşte la Bruxelles. El este director la ITR Europe TV Chanel, funcţie pe care o ocupă din mai 2011, şi a studiat în Florida. În perioada 1999- 2007 el a fost redactor şef la „The President”.

Valeriu Gaichuk apare în compania unor oameni influenţi din administraţie şi Biserică, potrivit pozelor postate pe pagina sa de Facebook.