Iașiul se pregătește de cel mai mare pelerinaj din Moldova. Sute de oameni stau deja la codă pentru a se închina la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva

Autoritățile locale din Iași se pregătesc pentru cel mai mare pelerinaj din Moldova. Anual, sute de mii de credincioși trec pe la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

04 oct. 2022, 10:03
Iașiul se pregătește de cel mai mare pelerinaj din Moldova. Sute de oameni stau deja la codă pentru a se închina la racla cu moaștele Cuvioasei Parascheva

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei se pregătesc pentru cel mai mare pelerinaj din an. Zilele acestea se fac ultimele retușuri pentru sărbătoarea care va aduna în capitala Moldovei sute de mii de credincioși din toată țara. Sute de voluntarii sunt instruiți cum să îi îndrume pe pelerinii care ajung la catedrală.

Citește și Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei

De asemenea, serviciile medicale și-au făcut listele cu personalul care va fi prezent pe tot parcursul evenimentului religios și s-au pregătit cu tot ce este necesar.

”Pregătirile pentru pelerinajul de la Sfânta Parascheva de la Iași sunt în toi. A fost amenajat baldachinul unde va fi așezată racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Au fost scoase afară și curățate, vasele pentru aghiasmă. A fost de asemenea, amenajată scena unde pe data de 14 octombrie de la ora 9.oo va fi săvârșită Sfânta Liturghie”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

Nici bine nu a început luna octombrie că deja, sute de persoane se află la rând ca să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Omenii au mers sute de kilometrii ca să se roage pentru sănătate, liniște și alinare.

Reprezentanții Mitropoliei se așteaptă ca și în acest an sute de mii de credincioși să participe la sărbătoarea închinată Ocrotitoarei Moldovei.

Zilnic se fac verificările necesare pentru marele eveniment religios la care participă oameni atât din țară, cât și de peste hotare.

Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 6.00, va începe procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, un sobor de slujitori ai  Catedralei Mitropolitane va așeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei.

Citește și Calendar ortodox octombrie 2022. Sărbători religioase în octombrie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov