Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei

Puțini dintre pelerinii veniți la Iaşi să se închine la racla cu moaştele făcătoare de minuni ale Sfintei Parascheva știu că au în faţa ochilor una dintre cele mai rare și prețioase piese de orfevrerie din biserica ortodoxă. Coroana care împodobeştele moaştele Sfintei Cuvioase cântăreşte aproape 2 kilograme de aur masiv de 18 carate şi este acoperită cu pietre prețioase.

13 oct. 2021, 14:15
Sfânta Cuvioasă Parascheva. Lucruri mai puţin ştiute despre coroana ce împodobeşte moaştele sfintei

Sfânta Cuvioasă Parascheva. Coroana actuală este cea de-a treia piesă de bijuterie de acest fel și a fost creată în 2007, potrivit doxologia.ro

Prima coroană ce a fost așezată pe capul preasfintei fost turnată din argint și împodobită cu câteva nestemate, în 1891, în același an în care a fost terminată și racla în care se află moaștele. Se pare că desenul de pe coroană a fost creat chiar de Mitropolitul Moldovei de la acea vreme Preafințitul Iosif Naniescu, cel care a comandat și executarea raclei.

După aproape un secol, o credincioasă din Piatra Neamț a dorit să dăruiască Cuvioasei o a doua coroană drept mulţumire pentru minunile pe care sfânta le-a făcut pentru ea. Această a doua coroană a fost turnată din aur masiv. Însă, din cauza modului de confecționare al acesteia, care era unul cu prinderi foarte rigide, cât și subțirimii stratului de metal prețios, coroana s-a fisurat în mai multe locuri.

La deteriorarea coroanei au contribuit şi manevrele executate asupra ei în timpul schimbării veşmintelor Cuvioasei. Este cunoscut faptul că veşmintele sfintei sunt schimbate de mai multe ori în decursul unui an. Din cauza lipsei de flexibilitate, coroana s-a spart în mai multe bucăți.

Citeste si Sfânta Cuvioasă Parascheva. Tradiții și superstiții. Ce este bine să faci şi de ce este bine să te fereşti în această zi ca să te ocolească relele

La ora actulă, cele două coroane, cea de argint și prima dintre cele de aur, se află în patrimoniul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Cea de-a treia coroană a fost creată la dorința Marianei Boda din București și realizată cu finanțarea acesteia și a familiei sale, drept mulțumire adusă minunilor înfăptuite de Cuvioasa Parascheva. Tot Mariana Boda a fost și cea care a donat alături de alți credinicoși, bani, aur și argint pentru restaurarea raclei precuvioasei, restaurare realizată de o firmă specializată din Grecia.

Comanda pentru coroană a fost dată la 10 iulie 2007. Coroana a fost confecţionată în atelierele Monetăriei Statului după tiparul celei vechi din anul 1891, iar pentru a fi terminată la timp, părintele Dosoftei și directorul Monetăriei, Vasile Vasile, au asigurat transportul la București al primei coroane din argint pentru a servi drept model.

Citeste si Calendar ortodox octombrie 2021. Sărbători religioase în octombrie 2021. Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de Lucin, de Moșii de Toamnă, de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, de Sfântul Dimitrie Basarabov

Cea de-a treia coroană a Precuvioasei Sfinte Parascheva, care împodobește acum moaștele aflate în racla de la Iași, cântărește 1,7 kilograme și este turnată din aur masiv de 18 carate și bătută cu pietre prețioase. Turnarea și finisarea coroanei au fost făcute de două ori, prima variantă fiind retopită și refăcută după specificaţiile primite de la donatoare, fiindcă exista riscul ca și aceasta să se fisureze, în primă fază ea fiind mai puţin flexibilă.