Iată care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina antiCOVID. Un studiu spulberă mitul!

Funcția imună este cea mai mare în faza de odihnă, chiar înainte de reluarea activității. După-amiaza este atribuită șoarecilor, care sunt animale nocturne, iar dimineața devreme pentru oameni.

21 oct. 2021, 15:03
Iată care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina antiCOVID. Un studiu spulberă mitul!

Iată care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina antiCOVID. Datele, care pot fi văzute în revista Nature Immunology, sugerează că, eventual, timpul din zi ar trebui luat în considerare atunci când se administrează vaccinuri sau imunoterapii împotriva cancerului, pentru a le crește eficacitatea.

Iată care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina antiCOVID. Un studiu spulberă mitul!

Sistemul imunitar adaptiv construiește un răspuns pe termen lung specific fiecărui agent infecțios.

„Sistemul imunitar adaptiv durează săptămâni pentru a forma un răspuns specific unui agent patogen dat. Acest răspuns durează mult timp datorită unui mecanism de memorie celulară ”, spune Christoph Scheiermann, profesor la Departamentul de Patologie și Imunologie și la Centrul de Cercetare pentru Inflamare din Geneva (GCIR) de la Facultatea de Medicină UNIGE, care a condus această cercetare .

“Acesta este de obicei mecanismul de lucru în timpul vaccinării împotriva unui virus, de exemplu.”

Cercetătorii au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcţie de momentele zilei.

Citește și: EXCLUSIV | Medicul Tudor Ciuhodaru dă de pământ cu guvernanţii după recordul de decese COVID. „Ne-au transformat în cimitirul Europei, s-au uitat patru luni la TV şi n-au construit o unitate ATI”
„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul a subliniat faptul că sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus şi care sunt mai active la primele ore ale zilei.

Ca urmare dacă sistemul reacţionează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării.

Variaţiile performanţelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanţa zi-noapte.

„Funncţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Citește și: O mireasă a rămas fără soț în ziua nunții, la Botoșani. Evenimentul a avut loc după mire după ce acesta s-a infectat cu COVID și nu a vrut să anuleze petrecerea!