Iată ce conţin micii din comerţ: la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm astfel de produse

Publicat: Marţi, 26 Aprilie 2016 11:49 // Actualizat: Marţi, 26 Aprilie 2016 11:49 // Sursa: romaniatv.net

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu. Sau aşa ar trebui. Haideţi să vedem ce conţin aceştia în realitate:

Foto: click!sanatate.ro

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Au fost analizate sortimente de mici fabricate/distribuite de către: Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distributie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny si Kaufland.

Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

Însă, la fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Citeşte şi  Reţeta de MITITEI recomandată de celebra Sanda Marin

Conținutul de carne la produsele analizate variază între 61,5% și 90%.

Top 10 sortimente de mititei după conţinutul de carne din toate magazinele:

1. mititeii din oaie şi vită: 90% carne;

2. mititeii din carne de curcan: 85% carne;

3. mititeii din carne de porc, vită şi oaie sau din carne de porc sau din carne de vită şi oaie sau din carne de porc şi vită: 83,68% carne;

4. mititeii din carne de porc şi vită: 83% carne;

5. mititeii din carne de porc şi vită: 82% carne;

6. mititeii din carne de vită şi porc sau din carne de vită şi oaie: 77% carne;

7. mititeii din carne de porc, vită şi oaie: 72% carne;

8. mititeii din carne de vită şi berbecuţ: 72,63% carne;

9. mititeii din carne de vită, porc şi oaie: 71,5% carne;

10. mititeii din carne de porc şi vită: 61,5% carne.

Citeşte şi  Veste bună pentru români. UE a dat liber la MITITEI. Vezi în ce condiţii

Multe produse nu aveau specificat conţinutul de carne

La 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.

Ce trebuie să scrie pe carerola cu mici

"La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu.

Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 - 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 - 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii." conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

Studiul privind calitatea mititeilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: "Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră".

Prin această campanie, Asociaţia Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în sare, zahăr și grăsimi și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Află cum e mai sănătos să decongelezi carnea AICI

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analize ANPC ANPC carne de mici ingrediente mititei mici mititei reteta mititei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 apr 12:08
...apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu. Sau aşa ar trebui. Haideţi să vedem ce conţin aceştia în realitate: Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
26 apr 12:07
... Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, apă, condimente, sare şi...
26 apr 12:04
...Apr 26, 2016Iată ce conţin micii din comerţ: la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm astfel de produsemar, Apr 26, 2016...
1
EUR
4.7432
RON
22 Sep
noapte 8 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H