Iată cele mai bune opţiuni dintr-o vitrină de vinuri, atât pentru bărbați, cât și pentru femei!

Există mai multe tipuri de vin roșu pe care le puteți păstra la loc de cinste într-o vitrină de vinuri.

27 mai 2022, 10:20
Iată cele mai bune opţiuni dintr-o vitrină de vinuri, atât pentru bărbați, cât și pentru femei!

Printre echipamentele HoReCa a căror prezență este obligatorie în orice local care se respectă, o vitrină de vinuri ocupă un loc cu totul special. Ea permite păstrarea și servirea în condiții optime a acestei licori care se bucură de apreciere din cele mai vechi timpuri și a cărei producere, păstrare și servire s-a transformat într-o adevărată artă.

Pentru a folosi așa cum se cuvine o vitrina vinuri, este nevoie să cunoașteți caracteristicile diferitelor soiuri din care se produc băuturile de calitate, modul în care acestea se păstrează cel mai bine sau mâncărurile alături de care sunt comandate cel mai frecvent. Astfel, veți putea să satisfaceți toate gusturile clienților, indiferent de preparatele servite.

Vinurile roșii – doar pentru bărbați?

În legătură cu păstrarea și servirea băuturilor, există atât reguli clare, pe care nu le poate contesta nimeni, cât și diferite clișee legate, de exemplu, de preferințele bărbaților, comparativ cu cele ale femeilor.

Când vine vorba de soiurile roșii, este foarte clar în ce fel trebuie setată temperatura dintr-o vitrină de vinuri. Este nevoie ca ea să fie cuprinsă între 15 și 20 de grade, deci destul de aproape de cea a spațiului în care urmează să fie servite licorile. La sub 14 grade sau la peste 21 de grade, băuturile își pierd din proprietăți.

Se consideră, în general, că sortimentele de culoare roșie sunt preferate de bărbați, în primul rând datorită tipului de mâncăruri, mai grele, alături de care se obișnuiește să fie servite. Este vorba despre carne de porc, de vită sau de vânat. Însă la fel de bine se potrivesc cu gulaș, tocăniță sau cu orice fel de preparate picante.

Există mai multe tipuri de vin roșu pe care le puteți păstra la loc de cinste într-o vitrină de vinuri, însă cele mai importante soiuri, care e cel mai probabil să se numere și printre preferatele clienților, sunt următoarele:

  • Cabernet Sauvignon, soi originar din Franța, din regiunea Bordeaux. Este cel mai popular vin roșu din lume, corpolent, aspru, dar tot mai blând pe măsură ce se învechește;
  • Feteasca neagră este cel mai popular soi din țara noastră, de o culoare închisă, cu nuanțe rubinii. Gustul său complex este robust și moale în același timp;
  • Pinot Noir este un alt soi originar din Franța, cu un gust mai moale și, tocmai de aceea, preferat și de femei și putând fi servit inclusiv alături de pui sau de pește.

Cine preferă vinul alb?

În ceea ce privește soiurile albe, păstrarea lor într-o vitrină de vinuri necesită temperaturi mai scăzute, cuprinse în jurul valorii de 3-4 grade Celsius. Ele se potrivesc alături de carne de pasăre, de pește sau de paste și, în general, se consideră că se bucură în mai mare măsură de aprecierea femeilor. Iată două dintre cele mai cunoscute sortimente:

  • Sauvignon Blanc, un vin alb sec, cu note fine de fructe exotice, corpolent și revigorant;
  • Tămâioasă românească, un vin alb dulce și aromat, potrivit chiar și alături de unele deserturi.

Tot ce este legat de această băutură nobilă este extrem de complex, însă respectarea regulilor de bază și expunerea unor soiuri unanim apreciate într-o vitrină vinuri reprezintă un bun punct de pornire. Astfel, atât bărbații cât și femeile vor închina un pahar, mulțumiți de servire și apreciind localul în care se află!