Iată cum se ține, de fapt, corect volanul. Ce pericole riscă șoferii care nu fac acest lucru bine

După ce obțin permisul de conducere, șoferii par a uita de reguli. Astfel, mulți dintre conducătorii auto au o poziție total greșită la volan.

23 oct. 2021, 11:08
Iată cum se ține, de fapt, corect volanul. Ce pericole riscă șoferii care nu fac acest lucru bine

Iată cum se ține, de fapt, corect volanul.  Totuși, aceștia trebuie să ia seama că dacă nu au o poziție adecvată pe scaun ar putea fi sancționați.

Iată cum se ține, de fapt, corect volanul. Ce pericole riscă șoferii care nu fac acest lucru bine

Majoritatea șoferilor români refuză să țină ambele mâini pe volan, iar singura mână pe care o folosește o poziționează în așa fel încât îi este complet inutilă în cazul unei situații de urgență.  În cazul în care accidentul se produce iar airbagul se declanșează, acesta va lovi mâna întinsă și va genera traume severe, atât la nivelul brațului, cât și la cel al feței. Dacă te crezi macho, trebuie să știi că vei fi un macho cu mâna în ghips și ochii învinețiți, în cel mai fericit caz.

Specialiștii atrag atenția că volanul trebuie să fie ținut cu ambele mâini, cât mai mult timp posibil. Este astfel posibil să corectezi rapid direcția în cazul unei situații de urgență – evitarea unui accident. Poziționarea cea mai eficientă din acest punct de vedere este cu cele două mâini la orele 10 și 10 (făcând analogie cu cadranul unui ceas). Asta deoarece vei putea manevra volanul cel mai rapid prin tragere, nu prin împingere. Dacă ai doar mâna dreaptă pe volan (și stânga pe geam, cum se obișnuiește), este complicat să virezi brusc la stânga. La fel, în cazul mâinii stângi la un viraj la dreapta.

Citetște și: Atenţie, şoferi! O nouă taxă apare în România. Ministrul Transporturilor a făcut anunţul despre noua rovinietă: Traficul greu trebuie taxat la distanță și nu la timp
Poziționarea mâinilor pe volan este doar unul dintre factorii care asigură o siguranță maximă în cazul prevenirii unui eveniment rutier, cât și protecție adecvată în cazul unui accident, spune Promotor. Poziția scaunului și reglarea volanului sunt la fel de importante pentru o conducere în siguranță.

Citește și: Elicopterul Black Hawk care a aterizat la Charles de Gaulle i-a adus în pragul disperării pe şoferii bucureşteni. Detalii despre aparatul de 21 de milioane de dolari care a blocat cinci ore traficul în Capitală