ÎCCJ dă undă verde dosarului de corupţie în care doi parlamentari PNL sunt acuzaţi de dare de mită în contextul moţiunii de cenzură împotriva guvernului Cîţu

Un complet de cameră preliminară al instanței supreme a stabilit marți că probele anchetatorilor DNA în dosarul mitei pentru moțiunea de cenzură privind guvernul Cîțu. în care au fost deferiți justiției deputatul PNL Cosmin Șandru și deputatul Nicolae Florin Bitea, sunt legal obținute și valide astfel că judecarea acestora poate începe.

22 iun. 2022, 11:10
ÎCCJ dă undă verde dosarului de corupţie în care doi parlamentari PNL sunt acuzaţi de dare de mită în contextul moţiunii de cenzură împotriva guvernului Cîţu

Este vorba despre dosarul deschis de DNA în urma unor înregistrări făcute de membri AUR, în care doi deputaţi PNL le ofereau funcţii pentru a nu vota moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus la acea vreme de Florin Cîţu, în urma căreia executivul a fost înlăturat, iar PNL a format actuala alianţă cu PSD.

„În temeiul art. 346 alin. (2) din Codul de procedură penală, respinge, ca nefondate, cererile şi excepțiile formulate de inculpaţii Şandru Cosmin şi Bitea Nicolae-Florin. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin rechizitoriul nr. 260/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupției, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.

Dispune începerea judecății în cauza privind pe inculpații Şandru Cosmin şi Bitea Nicolae-Florin. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunțată în cameră de consiliu, astăzi, 21 iunie 2022.”, se arată în minuta deciziei instanței supreme de marți.

Citeşte şi: Sorin Oprescu află dacă Instanţa suspendă sentinţa în dosarul în care a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare

Cei doi demnitari au fost deferiţi justiţiei judecătorilor în 22 decembrie 2021 iar de atunci dosarul se află în faza camerei preliminare. Bitea și Șandru sunt acuzați de anchetatorii DNA de câte o faptă de dare de mită, fapta fiin pretins comisă în context politic.

În rechizitoriul transmis judecătorilor ICCJ anchetatroii DNA notează că la data de 01 octombrie 2021, în contextul în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea de cenzură inițiată pentru retragerea încrederii acordate Guvernului României, inculpații Șandru Cosmin și Bitea Nicolae-Florin i-ar fi promis unei persoane, deputat în Parlamentul României din partea AUR, numirea unor apropiați ai acestuia din urmă în posturi de conducere a unor instituții publice, după ce ar fi fost înscriși formal ca membri de partid.

Pentru a beneficia de această „favoare”, persoanei respective i s-a cerut să absenteze de la ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din data de 05 octombrie 2021, în care urma să fie dezbătută și supusă la vot moțiunea menționată mai sus.

Citeşte şi: Elena Udrea află azi dacă va fi eliberată. Sentinţa finală în Gala Bute