Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu, URMĂRIŢI PENAL. Instanţa a rămas în pronunţare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, marţi, cererea DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul unui dosar pe numele foştilor miniştri Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu. Judecătorii au decis că se va da o pronunţare în acest caz peste trei zile, vineri 11 septembrie. Dosarul vizează infracţiuni de abuz în serviciu şi achiziţii publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educaţiei.

08 sept. 2015, 06:25
Ecaterina Andronescu şi Alexandru Athanasiu, URMĂRIŢI PENAL. Instanţa a rămas în pronunţare

Pe 27 august, ÎCCJ a amânat judecarea acestei cereri, motivul fiind nepublicarea unei decizii a Curţii Constituţionale legate de citarea părţilor în cadrul acestei proceduri.

Procurorii DNA au solicitat judecătorilor să confirme redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care sunt vizaţi Alexandru Athanasiu şi Ecaterina Andronescu, pentru abuz în serviciu şi achiziţii publice făcute în timpul mandatelor de ministru al Educaţiei.

Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, a declarat marţi, că dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu „s-a redeschis pe ordonanţa procurorului ierarhic pe alineatul 1 al articolului 335 din Codul de Procedură Penală, adică atunci când se apreciază că nu au procedat corect doi procurori, pentru că au fost două dosare închise până acum„.

Situaţia de fapt este că au existat două dosare, în succesiune, în care s-a dat rezoluţie de NUP în 2006 şi în 2007. Suntem în 2015 şi abia acum cineva a aflat că trebuie să reconsidere punctul de vedere a doi procurori din aceeaşi instituţie, DNA. Ordonanta de redeschidere nu este pe alineatul 2, care vorbeşte de împrejurări şi fapte noi, aşa cum a apărut pe surse în presă. Asta este o minciună„, a spus Athanasiu.

Fostul ministru a mai precizat că una dintre infracţiunile de care este acuzat este „dezincriminată”, iar cealaltă nu are cum să îl vizeze, de vreme ce nu a mai participat la programul SIE. „Cele două infracţiuni care au fost analizate în urmă cu nouă ani, una este dezincriminată prin legea de punere în aplicare a noului Cod Penal. Este vorba de articolul 17, litera d din legea 78. Deci cum să redescizi un dosar pentru o infracţiune care nu mai există astăzi. A doua infracţiune a fost prevăzută în Legea 78 începând cu 2 decembrie 2004, când eu nu mai aveam cum să particip la programul SIE, era ultima mea lună de ministru. Nu am mai semnat absolut nimic„, a mai spus acesta.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că se va da o pronunţare în acest caz peste trei zile.

Potrivit site-ului ÎCCJ, cererea DNA a fost depusă pe 22 iunie, are ca obiect „confirmare redeschidere urmărire penală (art. 335. alin. 4 NCPP)”, iar primul termen acordat a fost 23 iunie, când cauza a fost amânată pentru 27 august, ulterior pentru 8 septembrie.

CITEŞTE ŞI Ecaterina Andronescu, în LACRIMI la o emisiune: Să vină să mă împuşte în piaţa publică! VIDEO

Sunt un om cinstit, corect şi mi se pare că plătesc un lucru pe care nu-l pot înţelege. DNA-ul cere redeschiderea a două dosare cu acelaşi obiect care au fost închise în 2006 şi 2007„, a declarat Ecaterina Andronescu pe 27 august, la ieşirea de la ICCJ.

Este vorba despre un dosar care a fost de două ori cercetat şi de două ori închis acum 9 ani şi acum 8 ani. Sunt aceleaşi acuzaţii din toamna trecută cu programul de informatizare a şcolilor. Au făcut două dosare pentru acelaşi subiect. Cred că ar fi o premieră în practica judiciară românească să se înceapă a treia oară un dosar. Nu ne-am apărat acum pentru că s-a amânat. Le-am spus că doresc să mă judec. Am formulat o serie de argumente în concluzii. Unul dintre ele este că nu există nici un motiv să se reia această anchetă„, a declarat şi fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu.