ÎCCJ respinge contestaţiile KMG International şi Oilfield Exploration privind sechestrul DIICOT pe bunurile Rompetrol

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, ca inadmisibile, contestaţiile formulate de Oilfield Exploration Business Solutions SA, Rompetrol Rafinare SA şi KMG International N.V. împotriva ordonanţei DIICOT din data de 6 mai 2016 în vederea recuperării sumelor de circa 1,7 milioane de lei, 291 milioane de dolari şi 35 milioane de euro.

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 09:48
ÎCCJ respinge contestaţiile KMG International şi Oilfield Exploration privind sechestrul DIICOT pe bunurile Rompetrol

Decizia pronunţată marţi în Cameră de Consiliu este definitivă, potrivit Agerpres.

Pe 9 mai 2016, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost aceasta privatizată. Dosarul este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Sechestrul asigurător a fost instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA şi SC Rompetrol Rafinare SA în vederea recuperării sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari şi 34.941.924 de euro.

Potrivit DIICOT, 14 suspecţi au fost puşi sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare.

În aceeaşi zi, KazMunayGas şi KMG International au transmis, printr-un comunicat de presă, că nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii referitoare la activităţi din perioada 1998 – 2003, la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007), subliniind că vor folosi toate mecanismele legale, atât la nivel local, cât şi internaţional, pentru a proteja investiţiile realizate de la momentul achiziţiei.

„Pe 9 mai, companiilor KMG International NV (KMGI), Oilfield Exploration Business Solutions SA şi Rompetrol Rafinare SA li s-a comunicat faptul că au fost citate ca părţi responsabile civilmente într-un dosar în curs de anchetă la DIICOT. Aceste evoluţii pot avea un impact negativ semnificativ asupra obiectivelor strategice şi a planurilor de dezvoltare ale KMG în România. KMG a achiziţionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV în anul 2007. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc în anul 2000, acordul de conversie în obligaţiuni a datoriilor istorice ale companiei fiind încheiat în anul 2003. Atât KMG, cât şi KMGI nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al DIICOT (referitoare la activităţi din perioada 1998 – 2003) la momentul achiziţiei acţiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”, susţineau cele două companii.