Iepurașii și ouăle de ciocolată devin un lux chiar înainte de Paște, pe fondul creșterii cotațiilor la cacao

Sărbătorile de Paște sunt tot mai aproape, iar cotațiile mai ridicate la cacao majorează prețurile pentru iepurașii și ouăle de ciocolată.

25 mart. 2024, 11:36
Iepurașii și ouăle de ciocolată devin un lux chiar înainte de Paște, pe fondul creșterii cotațiilor la cacao
Iepurașii de ciocolată vor deveni un adevărat lux, pe fondul creșterii cotațiilor la cacao

Cotațiile futures la cacao s-au dublat în mai puțin de trei luni, iar la Bursa de la New York cel mai tranzacționat contract la cacao a depășit 8.900 de dolari tona, cel mai ridicat nivel atins vreodată. Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune pentru culturile de cacao, au fost afectați de boli și de o serie de fenomene meteo extreme, ceea ce ar putea crea al treilea an de deficit de aprovizionare la nivel mondial.

Citește și: Criza ciocolatei. Ar putea să se scumpească dacă recolta de cacao din Africa va fi slabă

Fabricile de procesare au deja de suferit din cauza opririi activității, iar noile norme de mediu care planează asupra importatorilor europeni creează noi obstacole în aprovizionarea cu boabe de cacao.

Tendința de creștere a cotațiilor la cacao acclerează tocmai înainte de Paște, o sărbătoare importantă pentru consumul de ciocolată. Chiar dacă producătorii cumpără boabele cu câteva luni înainte, scumpirile de la bursă încep să se resimtă și unele tablete de ciocolată devin mai scumpe și mai mici sau sunt umplute cu alte arome pentru a atenua imapctul.

„Adevăratul cost al ciocolatei nu a fost mult timp văzut de consumatori. Preţurile persistent scăzute pentru producători şi schimbările climatice au dus la valorile record ale cotaţiilor futures la cacao. Este un şoc pentru unii, dar era previzibil”, a apreciat Emily Stone, fondatorul distribuitorului de cacao Uncommon Cacao.

Consumatorii sunt afectați de majorarea prețurilor, creșterea inflației după pandemie fiind o lovitură puternică pentru situația financiară a gospodăriilor.

Citește și: Cât costă un miel de Paște în 2024. Ministrul Agriculturii îi liniștește pe români: „Se va vinde la prețul corect”

Boabele de cacao, cumpărate de producători la prețuri record

În utlimul an, prețul mediu al ouălor de ciocolată în SUA a crescut cu 12%, potrivit datelor companiei de cercetare NIQ. 44% din gospodării spun că acum achiziționează mai puțină ciocolată sau dulciuri din cauza inflației.

În Marea Britania, prețurile la ouăle de ciocolată au crescut și cu 50%, potrivit grupului consumatorilor „Wich?”.

Modificările recente includ doar o mică parte din cotațiile ridicate la cacao, deoarece ingredientul cheie folosit pentru dulciurile de Paște a fost probabil cumpărat în trimestrul patru din 2023 sau chiar mai devreme.

Costurile ridicate se vor resimți cel mai probabil pentru viitoarele sărbători, precum Halloweenu și Crăciunul, pentru că producătorii de ciocolată cumpără boabele de cacao la prețuri mult mai mari.

Producătorul elvețian de ciocolată Lindt&Spruengli AG anunța recent că va majora prețurile în 2024 și în 2025, ca urmare a majorării costurilor cu materiile prime.

Chiar dacă e posibil ca unii prodicători să aibă stocuri ieftine pentru a acoepri producția penyru următoarea jumătate de an, aceștia vor opta cel mai probabil pentru majorări graduale de prețuri, pentru a nu-i șoca pe consumatori cu creșteri abrupte, a apreciat Judy Ganes, președintele J Ganes Consulting.