Igaş: Am fost anunţaţi că vor fi nămeţi mai mari ca-n ’54 FOTO GALERIE

Autorităţile se pregătesc pentru situaţii de urgenţă, în urma avertizării ANM de cod portocaliu de ger şi cod galben de ninsori. La Ministerul de Interne a fost convocat Consiliul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar la Primăria Capitalei a fost anunţat Comandament de iarnă. De asemenea, mai multe drumuri naţionale sunt deja închise.

RomaniaTV.net
02 feb. 2012, 09:36

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, pentru evz.ro că ne aşteaptă câteva zile extrem de dificile care vor depăşi recordurile istorice în România. „Da, am fost anunțați că vor fi nămeți mai mari ca în 1954!. La ora 16.00, am convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne. Încercăm să ne pregătim pentru zilele care vor urma. Aseară, au fost alocate 10 miliarde de lei din fondurile de rezervă pentru cheltuieli de benzină, motorină, apă și ce mai este necesar”, a  declarat, pentru evz.ro,  Igaș.

Cea mai grea iarnă prin care a trecut Capitala a fost însă în 1954, când bucureştenii au devenit prizonierii marelui viscol. Prin frecvenţa şi violenţa episoadelor de viscol, dar şi prin abundenţa ninsorilor din acea iarnă au fost stabilite mai multe recorduri meteorologice, între care se remarcă cel mai puternic viscol din ţara noastră, la începutul lunii februarie, când vântul în rafale a atins 126 km/h în Capitală.

„Marele Viscol”, aşa cum a rămas în istorie prima săptămână din luna februarie a anului 1954, a încremenit Bucureştiul şi întreaga Românie. Troienele au ajuns atunci chiar şi la 5 metri înălţime în sud-estul ţării.

Scăpăm de ger, dar dăm de ninsori şi viscol. Ziua de joi rămâne sub COD PORTOCALIU de ger, dar peste acesta se suprapune CODUL GALBEN de ninsori şi viscol, de vineri, de la ora 10.00, până duminică, la ora 20.00, potrivit ultimei avertizări ANM.

Având în vedere atenţionarea de fenomene meteo periculoase emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor:

– să evite deplasările pe drumurile naţionale în perioada următoare, limitându-le la cazurile cu caracter de strictă urgenţă;

– în cazul în care deplasarea este neapărat necesară, să îşi echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarnă, lanţuri, lopată) şi să aibă o rezervă de carburant, hrană şi apă în maşină;

– să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi în cazul în care sunt surprinşi pe drum de fenomene meteorologice extreme;

– în cazul închiderii drumului, să nu forţeze intrarea pe sectoarele în cauză;

– să respecte atât semnalizarea rutieră specifică, cât şi semnalele agenţilor de poliţie rutieră în vederea prevenirii ambuteiajelor;

– să adapteze viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere existente.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.