Igaş: MAI a fost desemnat de fosta guvernare să reprezinte România în negocierile cu Rompetrol

Traian Igaş, fost ministru de Interne, afirmă că MAI a fost desemnat de fosta guvernare să reprezinte România în negocierile cu Rompetrol, obiectivul fiind acela de a recupera în întregime creanţele pe care compania le avea către statul român şi acuză actualul Executiv că a preluat negocierile în defavoarea ţării, cu scopul de a rezolva un litigiu din 2003, din vremea unui fost Cabinet PSD, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
15 iul. 2013, 16:41
Igaş: MAI a fost desemnat de fosta guvernare să reprezinte România în negocierile cu Rompetrol

Subiectul negocierilor purtate de statul român cu Rompetrol generează o serie de scenarii, deşi nu este loc de scenarii, ci de fapte. Consider necesar să aduc o precizare şi anume faptul că Ministerul de Interne a fost mandatat de către Guvern să reprezinte România în negocierile cu Rompetrol. Obiectivul României, aşa cum a fost stabilit în memorandumul aprobat de Guvern, a fost încasarea în întregime a creanţelor Rompetrol. Aşadar, negocierile s-au purtat pentru îndeplinirea acestui obiectiv’, susţine fostul ministru de Interne într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Senatorul PDL adaugă că ‘spre deosebire de obiectivul Guvernului PDL, actualul Guvern a negociat în defavoarea intereselor statului român’.

„Aşa cum era de aşteptat, din moment ce premierul declara încă din mai 2013 că scopul Guvernului USL nu este nicidecum să recupereze suma integrală datorată statului român, ci să rezolve un litigiu din 2003, din vremea unui fost Guvern PSD”, conchide Traian Igaş.

Şeful OPSPI, Gabriel Dumitraşcu, a declarat luni într-un interviu acordat unui cotidian central că în vremea Guvernului Emil Boc mandatat pentru purtarea negocierilor cu compania KazMunaiGaz, noul acţionar majoritar de la Rompetrol, a fost mandatat Ministerul de Interne.

‘Nu mă întrebaţi de ce şi care-i logica. Aşa a fost aprobat un memorandum în Guvern, iar negocierile au fost purtate direct de DGIPI din cadrul Ministerului de Interne’, a declarat Gabriel Dumitraşcu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 3 iulie cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V., semnat la Bucureşti, la 15 februarie 2013, pe care a trimis-o Parlamentului.

În cererea sa, preşedintele Băsescu atrăgea atenţia asupra faptului că legea supusă reexaminării are ‘un caracter individual’ şi nu reglementează o relaţie socială generală, ci o prealabilă înţelegere.

Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a României a decis că este constituţională Legea privind Memorandumul de înţelegere încheiat între statul român şi Grupul Rompetrol în raport de motivele invocate.