Ignat 2022. Ce legătură există, de fapt, între sfântul Ignatie, cel ţinut în braţe de Mântuitor, și tăierea porcilor. Ce animal este bine să sacrifici în această zi dacă nu ai porc

Pe 20 decembrie, este prăzuit Sfântul Ignatie Teoforul, cel despre care se spune că a fost ţinut în braţe de Însuşi Mântuitorul, pe vremea când era copil. În această zi, are loc Ignatul, ziua în care se sacrifică porcii.

19 dec. 2022, 15:15
Ignat 2022. Ce legătură există, de fapt, între sfântul Ignatie, cel ţinut în braţe de Mântuitor, și tăierea porcilor. Ce animal este bine să sacrifici în această zi dacă nu ai porc

Ignat 2022. Teologii ortodocşi susţin, însă, că între Sfântul Ignatie Teoforul şi obiceiul sacrificării porcului nu ar exista nicio legătură, cu atât mai mult cu cât această zi pică în Postul Naşterii Domnului. Aceştia spun că tradiţia tăierii porcului doar se suprapune unei sărbători religioase şi că ar fi vorba despre un obicei păgân, adoptat de români.

Tăierea porcului este un obicei foarte iubit de români, care este însoţit de un întreg ritual şi de o serie de superstiţii. Se spune că în noaptea de Ignat (19/20 decembrie), porcul visează că urmează să fie sacrificat, iar în ziua tăierii acestuia, în casele oamenilor nu se face altceva decât prepararea produselor din carne de porc.

Ignat 2022. Tradiţii şi superstiţii în ziua tăierii porcului

Acestei zile îi sunt specifice o serie întreagă de superstiţii de care toţi cei care sacrifică porcul ţin cont pentru a le merge bine şi a ţine necazurile la distanţă.

  • Femeile pisează grâu ca să aibă de împărţit la Crăciun. Se fac turte numite popular „Scutecele Domnului”, cu miere şi nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului;
  • Ignat vindecă porcii de boală rea şi tot el este cel care vine să le anunţe moartea şi să le ia sufletele;
  • Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngraşă pentru că în această noapte îşi visează cuţitul;
  • În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină;
  • Copiii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni şi sănătoşi tot anul;
  • Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătură sau să rupă rufele peste an;
  • Cine nu taie porcul în această zi, i-l mănâncă lupul în cocină;
  • Hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.

Ignat 2022. Legenda lui Ignat

Tradiţiile consemnează un alt Ignat, care a ajuns sfânt după săvârşirea unei crime. Acest Ignat şi-ar fi omorât tatăl, din greșeală, chiar în timp ce sacrifica porcul. Omul şi-a îngropat părintele, l-a plâns, i-a făcut pomeni, apoi, cuprins de remuşcări, a plecat în lume. La un moment dat, se spovedeşte unui preot care îl sfătuieşte să facă o luntre cu care să treacă oamenii peste un râu fără să le ceară nimic în schimb şi să îngroape un tăciune şi să aştepte să răsară din el o tufă.

Citeste si Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc, nu se aruncă!”

După ce duce la îndeplinire acest lucru, Ignat se însoară şi se stabileşte cu familia în apropierea acelei ape unde făcuse luntrea. Într-o noapte, bărbatul aude strigăte de ajutor de pe celălalt mal, dar când merge acolo nu găseşte nimic. Întors acasă, aude din nou strigăte, iar de data aceasta, pe partea cealaltă de apă găseşte doi bătrâni pe care-i adăposteşte în locuinţa sa. Aici, Ignat îşi deschide sufletul şi le mărturiseşte crima pe care o făcuse în tinereţe.

Potrivit tradiţiei, se pare că cei doi vizitatori ar fi fost chiar Dumnezeu şi Sfântul Petru. Cei doi observă sărăcia din casa lui Ignat şi fac o minune: sub un ştergar, soţia bărbatului găseşte o pâine caldă. A fost momentul în care Ignat a realizat cine sunt oaspeţii săi. Dumnezeu îi cere lui Ignat să-L urmeze și să-și părăsească familia. Legenda spune că cei trei călători s-au întâlnit, după mulţi ani de pribegie, cu o trăsură în care erau doi boieri. Întrebat de Dumnezeu dacă-i recunoaşte pe boieri, Ignat spune că nu, moment în care i se atrage atenţia că cei doi sunt copiii săi.

Citeste si Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci