Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc, nu se aruncă!”

În fiecare an, la data de 20 decembrie, românii sărbătoresc ziua de ignat, în care sunt sacrificați porcii. Chiar dacă este Postul Crăciunului, şoriciul delicios tăvălit prin sare şi pomana porcului sunt motive delicioase de ajuns la spovedanie. Măcelarii şi doctorii veterinari avertizează însă la alte pericole!
Filip Stan
17 dec. 2022, 19:44
Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă:

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă te ajută să alegi carnea de porc cea mai gustoasă pentru bunătăţile de pe masa de Crăciun şi mai ales să eviţi o vizită la spitalele şi aşa aglomerate de pacienţii cu Covid 19. Măcelarul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.

Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor. Dezvăluirea unui măcelar: din pacate, nici carnea procesata nu este sanatoasa, fiind responsabila pentru producerea mai multor tipuri de cancer. Alegeţi pachetele care sunt înfăşurate strâns şi care nu au perforări. Asiguraţi-vă că ambalajele nu conţin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuaţie de temperatură sau o depozitare îndelungată.

Cum să alegi carnea de porc pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă şi friptura de Crăciun. Românii fac stocuri din cauza scumpirilor

Românii îşi fac vara sanie şi iarna car, spune un proverb, astfel că, deşi e post, carnea de porc este unul dintre produsele cel mai des solicitate la magazine.

Agricultorii anunță prețuri duble pentru carnea de porc în preajma Crăciunului. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Consumatorii, victimele din prima linie, fac ceea ce ştiu mai bine, stocuri înainte majorărilor de preţ la carnea de porc

Carnea de porc rămâne alegerea tuturor românilor pentru masa de Crăciun. Cu toții vrem să gustăm din bucatele tradiționale care se prepară din carne de porc, cum ar fi sarmalele, cârnații, toba, piftia sau caltaboșul.

Carnea de porc, un lux de Crăciun. Anunţul fermierilor români despre „pomana porcului” din acest an

Carnea de porc este mult mai gustoasă când este împănată cu grăsime și este gătită la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Cu toate acestea, trebuie să ne limităm la porții moderate, deoarece este o carne cu mult colesterol și proteine, care se digeră mai greu.

Dar carnea de porc are și beneficii mari în alimentație, fiind o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc, iar sărurile minerale din această carne se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care le conține.

O porție de 100 de grame de carne de porc gătită poate conține:

  • Calorii: 297 kcal
  • Apa: 53%
  • Proteine: 25,7 grame
  • Grăsime: 20,8 grame

Cum să alegi carnea de porc proaspătă și sănătoasă

Carnea de porc s-a scumpit

Cumpără carne de porc de la carmangeriile care au contracte cu producătorii locali. Carnea de porc va fi proaspătă și gustoasă, adusă în fiecare dimineață de la crescătorie, mai ales în preajma Crăciunului când sunt vânzări mari.

Iată și câteva trucuri simple să alegi carnea cea mai bună:

  • Fii atent la culoare și alege carnea cu o nuanță sănătoasă de roșu-roze;
  • Evită carnea cu pete mari albe, galbene sau vineții… este posibil ca animalul să fi fost bolnav;
  • Bucățile de carne trebuie să fie tari, cu fibre dense;
  • Carnea prea moale, în care rămân urmele de degete provine ori de la animale bolnave, ori a fost congelată și decongelată de mai multe ori;
  • Grăsimea inserată în pulpă sau în ceafa de porc trebuie să aibă o culoare albă, curată;
  • Grăsimea galbenă arată că este o carne veche sau provine de la animale bolnave;
  • Carnea cu mai multe tonuri de culoare indică faptul că nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi scăzute;
  • Oasele trebuie să fie albe și să aibă un aspect neted și curat la capete
  • Șunca trebuie să aibă un aspect alb, curat, să lase o senzație ușor lipicioasă când o atingi și să fie fermă, nu moale și galbenă.

Cum să deosebești părțile importante din carcasa de porc

Carnea cea mai bună din carcasa unui porc provine de la mușchi, antricot și vrăbioară. Din aceste bucăți se pregătesc mezelurile de calitate sau fripturile rafinate cu sos la cuptor.

Ceafa și fleica sunt recomandate în special pentru friptura la grătar și pentru cârnați.

Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine

Rasolul și pulpa sunt folosite pentru carnea tocată, pentru tocănițe și ciorbe acre.

Costițele de porc sunt delicioase după ce sunt bine marinate și gătite la grătar sau la cuptor.

Slănina se topește și se obține untură pentru gătit sau pentru conservarea cărnurilor la borcan.

  1. Mușchi
  2. Cotlet și antricot
  3. Pulpa (jambon)
  4. Piept cu os
  5. Spată
  6. Ceafă
  7. Fleică
  8. Rasol
  9. Rasol
  10. Cap

Cum să alegi carnea de porc pentru sarmale

Sarmalele sunt mai gustoase dacă au și un pic de grăsime. Cea mai bună carne pentru sarmale este pulpa de porc sau carne de pe spate în combinație cu piept de porc care conține și straturi subțiri de grăsime. Proporția trebuie să fie de 20% grăsime la 80% carne, cantitatea de grăsime pentru sarmale fiind mai mică decât cea pentru cârnați.

Ce carne de porc să folosești pentru cârnați

Cârnații se pregătesc din diverse bucăți de carne care se decupează de pe pulpă și de pe burta animalului. Se adaugă și grăsime albă, curată și moale în proporție de cel puțin 30 – 35%.

Cârnații picanți necesită o cantitate mai mare de grăsime.

Cârnații cu ierburi aromatice și usturoi pot fi făcuți cu o cantitate mai mică de grăsime.

Carnea și grăsimea pentru cârnați se toacă concomitent și pot fi tocate chiar de două ori împreună cu diverse condimente pentru a obține o pastă omogenă și moale.

Carnea de porc se scumpeşte la pachet cu alte produse, cozi imense la reduceri:

Cum să alegi carnea pentru friptura de porc

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate, pentru a avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

„După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 şi 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12 grade Celsius”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

Reprezentanţii autorităţii avertizează că sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave de Sărbătorile de iarnă.

De asemenea, ei atrag atenţia că porcul crescut în gospodărie, carnea şi produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate. De asemenea, este interzisă şi comercializarea porcilor, cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Carnea de porc s-a scumpit în România. Prețul este cu 50% mai mare față de anul trecut

„Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; pentru a da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol; pentru a asoma porcul înaintea sacrificării şi scuti animalul de suferinţă, dar şi pentru a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor”, recomandă specialiştii ANSVSA.

Potrivit sursei citate, deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (BND).

De asemenea, inspectorii sanitari-veterinari recomandă să nu se consume li să nu se prepare carnea până nu se obţine de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat şi înregistrat”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie şi se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificaţi şi introduşi în BND, cât şi de la porci neidentificaţi, care nu figurează în BND. Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci), se mai arată în comunicat.

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte, respectiv existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.

În ceea ce priveşte comercializarea brânzeturilor aceasta trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaje, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

„Este recomandat ca ouăle şi alte produse alimentare care se consumă în mod tradiţional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziţionate din spaţii amenajate şi autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate”, mai spun reprezentanţii ANSVSA.

Nu în ultimul rând, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

 

Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cât costă în realitate un porc „în viu”

Lucian Bode taie în carne vie în scandalul porcului de la Giurgiu

În perioada aceasta foarte mulți români caută să cumpere porci „în viu” direct de la micii fermieri, considerând că prețul mediu de 15 lei/kg este foarte bun, în comparație cu prețurile practicate în magazinele de specialitate.

În plus, au declarat cumpărătorii pentru „Adevărul”, una este când porcul este crescut „pe bătătură”, hrănit ca la carte, nu îmbuibat cu tot felul de substanțe care-l ajută să ia repede în greutate, „iar la prepararea termică să rămâi cu o palmă de carne dintr-un kilogram”.

Vreau să cumpăr un porc întreg! Am vorbit deja cu un mic fermier care crește vreo 20 de porci pe bătătură. Mi l-am și ales! Am vorbit cu el și mi-a zis că îl vinde cu 15 lei/kg un porc în viu. Știu că o să fie și oase și grăsime, dar la magazin prețul slăninii tranșate costă cel puțin 16 lei/kg. Așa că îmi convine”, a declarat bărbatul pentru „Adevărul”.

Întrebat dacă și-a făcut un calcul, acesta a răspuns afirmativ. „Am ales un porc de 200 de kilograme, să rămân și eu cu ceva carne pentru toate preparatele de Crăciun. Soția mea face și cârnați și tobă, caltaboș, piftie, am să pun și slănina, fiartă în prealabil în zeamă de varză, la afumat. Așa că am nevoie de toate componentele porcului, inclusiv căpățâna. La 200 de kilograme aș plăti 3.000 de lei”, a spus bărbatul.

Cât costă de fapt un kilogram de porc după tăiere

Dincolo de faptul că, dacă nu cumpără din magazine specializate trebuie să ducă bucăți de carne la laboratoarele ANSVSA pentru analiză, trebuie spus că greutatea inițială a porcului scade considerabil după tăiere.

Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.

Tradițional, imediat după ce a fost înjunghiat și a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, gospodarii trec la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.

Cum se calculează greutatea animalului, fără a-l urca pe cântar? Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Dar specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada

Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.

Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.

Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.

De la 15 lei/kg, prețul ajunge la 21 lei/kg

Aplicând acest procent de 28% la o greutate a porcului de 200 de kilograme, rezultă că bărbatul care l-a cumpărat va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, adică aproape 21 lei/kg.

Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 28 lei/kg și 50 lei/kg, dacă este vândut vrac, și chiar la 70 lei/kg dacă este vândut tăiat fideluță, în caserole de 100 de grame ambalate în vid. Desigur, pe piață există și speculanți care pot vinde această delicatesă chiar și cu 100 lei/kg.

Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și la fabuloasa sumă de 270 lei/kg dacă este etichetat BIO.

În ce privește ceafa, costul acesteia este cuprins între 13-15 lei/kg (în ofertele promoționale ale unui lanț de supermarketuri) și 30-40 lei/kg.

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci în 2022

Obiceiul de tăiere al porcului se păstrează și în 2022. Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cei care vor să sacrifice porcul trebuie să o facă respectând aceleași condiții de salubritate ca în anii trecuți, potrivit ansvsa.ro.

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

• Electronarcoza

• Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella.

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Prețul examenului trichineloscopic variază între 22 de lei +TVA și 81 de lei + TVA.

DailyBusiness
Boom imobiliar! Proprietarii români își rotunjesc veniturile cu profituri uriașe în 2024!
Spynews
Alex Pițurcă, mesaje controversate în miez de noapte. După cine suferă fiul lui Victor Pițurcă
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Județul din România unde oamenii trăiesc cel mai mult. Se află foarte aproape de Bucureşti, aici e bine să te muți
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Incendiu uriaș în Tulcea. Pompierii militari au intervenit de urgență: S-au luptat cinci ore cu flăcările
DailyBusiness
VIDEO Primii kilometri ai autostrăzii Moldovei, deschiși! Imagini de pe drumul extraordinar de așteptat
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Giulia Anghelescu își sărbătorește ziua de naștere. Ce urare emoționantă i-a făcut soțul ei, Vlad Huidu: “Iubirea mea”
Spynews
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Evz.ro
Oana Zăvoranu scoate actele! Vedeta a făcut public cazierul lui Horia Vlădescu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
EXCLUSIV | Scandal în familia Betty – Cătălin Vișănescu. Socrul mare a făcut ravagii! Florin Salam a intervenit decisiv
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
La mulți ani, Mihai, Mihaela, Gabriel, Gabriela și Gabi! Mesaje și urări pentru cei care își serbează ziua de nume de Sf. Mihail și Gavriil
substantial.ro
Doi polițiști răniți după ce un om de afaceri a provocat un accident sub influența alcoolului
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9