Ignaz Semmelweis, omul care ne-a învăţat importanţa spălatului pe mâini, celebrat de Google

Google îi dedică vineri, 20 martie 2020, un logo special medicului Ignaz Philipp Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor. În plină pandemie de coronavirus, Google alege celebrarea acestei personalități, deși de obicei marca la această dată, printr-un „doodle”, începutul primăverii astronomice.

20 mart. 2020, 11:26
Ignaz Semmelweis, omul care ne-a învăţat importanţa spălatului pe mâini, celebrat de Google

Ignaz Semmelweis, care a trăit între 1 iulie 1818 și 13 august 1865, a fost un medic și om de știință maghiar, considerat un pionier al procedurilor antiseptice. S-a născut la Budapesta, dar tatăl său era de origine germană.

Ignaz Semmelweis. Cine este medicul sărbătorit de Google pe 20 martie 2020. Are legatură cu coronavirusul VIDEO

Povestea sa pare desprinsă din filmele gotice, în contrast cu binele pe care l-a făcut omenirii. 

I s-a spus „salvatorul mamelor”, pentru că Ignaz Semmelweis a descoperit că incidența unei afecțiuni numite febră puerperală poate fi redusă în mod semnificativ dacă în procedurile obstetricale mâinile sunt dezinfectate.

1847, Semmelweis a fost numit coordonator al medicilor rezidenți la maternitatea din cadrul Spitalului General din Viena, unde a dedus și demonstrat că, dacă medicii își dezinfectează mâinile, transmiterea bolilor se reduce foarte mult.

Când a început mandatul de șef al medicilor rezidenți la Spitalul General din Viena, la mijlocul secolului al XIX-lea, o infecție misterioasă și greșit înțeleasă a dus la rate mari de mortalitate la femeile proaspăt devenite mame din maternitățile din toată Europa. Semmelweis s-a concentrat în a afla cauza. După o investigație minuțioasă, el a ajuns la concluzia că medicii sunt cei care transmit mamelor material infecțios de la operațiile precedente și autopsii, prin intermediul mâinilor. El a instituit o regulă ca tot personalul medical să-și spele mâinile între examinările pacienților. Rezultatul a fost scăderea masivă a ratei infecțiilor în departamentul pe care îl conducea.

Din păcate, mulți dintre medici au privit ideea lui Semmelweis cu scepticism, iar recomandările lui au fost validate pe scară largă decenii mai târziu. Semmelweis este considerat „părinte al combaterii infecțiilor”, revoluționând nu doar obstretica, ci și medicina în ansamblu, arătând lumii că spălatul pe mâini este unul dintre cele mai eficiente metode de a preveni răspândirea bolilor.

Mai multe detalii despre doodle aici: https://www.google.com/doodles/recognizing-ignaz-semmelweis-and-handwashing.