Igor Dodon a convocat Consiliului Suprem de Securitate, după ce câteva localităţi au votat declaraţii de unire cu România

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că va convoca Consiliul Suprem de Securitate după ce câteva localităţi din Republica Moldova au votat declaraţii de unire cu România, a informat miercuri Radio Chişinău.

01 feb. 2018, 08:09
Igor Dodon a convocat Consiliului Suprem de Securitate, după ce câteva localităţi au votat declaraţii de unire cu România

În opinia preşedintelui Igor Dodon, Consiliul Suprem de Securitate trebuie să ia ”atitudine cu privire la acţiunile îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Reacţia şefului statului survine în urma unor declaraţii simbolice de unire adoptate în ultima perioadă de câteva localităţi din Republica Moldova. Săptămâna trecută, în contextul marcării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, şapte localităţi din Republica Moldova au votat declaraţii de Unire cu România. Prima localitate care a semnat o asemenea declaraţie a fost comuna Parcova din raionul Edineţ, din nordul R. Moldova. Gestul simbolic a fost urmat de alte patru localităţi din centru şi două din sudul ţării. Prin declaraţiile de unire, cetăţenii şi-au exprimă bucuria de a sărbători împreună cu ”fraţii noştri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918-2018 şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc”, potrivit semnatarilor declaraţiilor.

Pe de altă parte, Dodon a anunţat că va bloca introducerea în Constituţie a oricăror amendamente privind aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova, ”folosind în acest scop toate modalităţile legale”, a relatat joi Radio Chişinău. Dodon a declarat că iniţiativa majorităţii guvernamentale ar fi ”o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti”, transmite Agerpres.

”Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate. Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, după ce miercuri guvernul a susţinut proiectul privind modificarea Constituţiei.

Radio Chişinău aminteşte că executivul de la Chişinău a avizat pe 31 ianuarie un proiect de modificare a Constituţiei Republicii Moldova cu aspecte care vin să ”reliefeze aspiraţiile de integrare europeană şi promovare a orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric european”. Iniţiativa legislativă, înaintată de un grup de deputaţi, mai prevede completarea Legii fundamentale cu un articol nou potrivit căruia ”integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al Republicii Moldova”.