A fost eliberat din arest luni seara. Nimeni nu se mai aştepta

Directorul general al centralei nucleare Zaporojie a fost eliberat, anunţă şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

03 oct. 2022, 20:44
A fost eliberat din arest luni seara. Nimeni nu se mai aştepta

Directorul general al centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, Igor Muraşov, arestat vineri de Rusia, care controlează instalaţia, a fost eliberat, a anunţat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, relatează AFP.

”Salut eliberarea lui Igor Muraşov. Am primit confirmarea că s-a întors acasă sănătos şi bine”, a scris pe Twitter directorul general al AIEA Rafael Grossi.

Directorul general al centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, arestat vineri de Rusia, care controlează instalaţia, a fost eliberat

Igor Muraşov a fost arestat de o ”patrulă rusă” în timp ce se deplasa de la centrală către oraşul Ernogodar, controlat de ruşi, potrivit operatorului ucrainean Energoadom.

Vehiculul care îl transporta pe directorul centralei a fost oprit, iar directorul a fost scos din maşină apoi ”condus, legat la ochi, către o destinaţie necunoscută”, potrivit aceleiaşi surse.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a condamnat sâmbătă această ”detenţie ilegală” realizată dintr-un motiv necunoscut.

”Această crimă este un nou act de terorism de stat din partea Rusiei şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a mai spus el.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost ocupată de la începutul lunii martie de trupele ruse, dar nu este departe de linia de demarcaţie dintre teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de Moscova.

Un savant rus, opozant al lui Putin acuzat de „înaltă trădare”, a murit în timp ce se afla în arest la domicilliu
De asemenea, centrala este situată în regiunea Zaporojie, unul dintre teritoriile ucrainene anexate oficial de Rusia vineri. O delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a vizitat instalaţia la începutul lunii septembrie, iar  doi dintre inspectorii săi se află în prezent la instalaţie.

Centrala este vizată în mod regulat de bombardamente care trezesc temeri legate de un potenţial accident nuclear major, iar din acest motiv, AIEA pledează pentru stabilirea unei zone de securitate în jurul instalaţiei.

Având în vedere acest pericol, Rafael Grossi a început consultări cu Ucraina şi Rusia, unde ”ar trebui să meargă” în această săptămână, a anunţat AIEA la sfârşitul săptămânii trecute

Lavrov acuză Washingtonul că a transformat Ucraina într-un ”instrument de război” împotriva Rusiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Washingtonul – şi Occidentul în ansamblu – că foloseşte Ucraina ca ”instrument de război” împotriva Rusiei, el făcând o comparaţie cu acţiunea Germaniei împotriva URSS în al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE.

”În prezent, Statele Unite şi-au subordonat practic întregul Occident colectiv, mobilizându-l pentru a transforma Ucraina într-un instrument de război împotriva Rusiei, la fel cum la vremea sa Hitler a pus sub arme majoritatea ţărilor din Europa pentru a ataca Uniunea Sovietică”, a spus Lavrov în plenul parlamentului rus la şedinţa de ratificare a anexării la Rusia a patru regiuni ucrainene.

Război în Ucraina. Vladimir Putin a semnat decretul, un alt greu al armatei ruse a fost demis
În plus, şeful diplomaţiei ruse consideră că Statele Unite ar da dovadă de ipocrizie pentru că acuză Rusia de lansarea ”unei agresiuni neprovocate împotriva Ucrainei”, el afirmând că Washingtonul a folosit argumente fabricate pentru a invada ţări precum Haiti sau Panama, ori pentru a lansa războaie în Vietnam, Irak sau Libia.

”Rezoluţiile Adunării Generale a ONU care condamnau acestea şi alte acţiuni agresive ale SUA, americanii pur şi simplu le-au ignorat. Le-au intrat pe o ureche şi le-au ieşit pe cealaltă”, a remarcat Lavrov.

Spre deosebire de SUA şi NATO, care au bombardat Iugoslavia, au distrus Irakul şi au adus haosul în Libia, Moscova ”nu reacţionează în faţa ameninţărilor fabricate în ţări îndepărtate”, a mai susţinut şeful diplomaţiei ruse în intervenţia sa în plenul Dumei de Stat.

El mai crede că, la fel ca în cazul invaziei Germaniei împotriva URSS în anul 1941, ”actualele planuri ale Occidentului nu se vor realiza”.

Într-o altă intervenţie, luna trecută la Adunarea Generală a ONU, Lavrov a vorbit despre ”rusofobia fără precedent” a Occidentului.

”Declarându-se victorios în Războiul Rece, Washingtonul s-a erijat aproape într-un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ, fără nicio obligaţie, dar cu dreptul sacru de a acţiona în impunitate oriunde şi oricând”, a acuzat el Lavrov în acel discurs.

”Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă. Ei nu ezită să-şi declare nu doar intenţia de a provoca o înfrângere militară ţării noastre (în Ucraina), ci şi de a distruge Rusia”, a remarcat ministrul rus.