Un savant rus, opozant al lui Putin acuzat de „înaltă trădare”, a murit în timp ce se afla în arest la domicilliu

Acuzat de "înaltă trădare" pentru că a vândut secrete militare Chinei, Valeri Mitko, opozant al lui Vladmir Putin, a murit în timp ce se afla în arest la domiciliu.

03 oct. 2022, 19:51
Un savant rus, opozant al lui Putin acuzat de „înaltă trădare”, a murit în timp ce se afla în arest la domicilliu

În 2020, fostul președinte al Academiei de Științe Arctice din Rusia, Valeri Mitko, a fost acuzat că a vândut Chinei secrete militare care făceau referire la tehnoloogia de detectare a submarinelor. În acel moment, savantul rus avea 78 de ani și a fost plasat în arest la domiciliu. Mitko ar fi putut fi condamnat la 20 de ani de închisoare.

Apărătorii savantului susțin că acuzația a fost dictată politic, după ce regimul de la Kremlin, pe care Valeri Mitko l-a criticat în repetate rânduri, l-a trecut pe o listă neagră de presupuși trădători ai statului.

Citește și: Un deputat rus, fost general, despre imaginile cu soldaţi beţi la recrutare: „Niciodată nu am văzut oameni treji acolo. Aşa a fost mereu în ţara noastră” VIDEO

„Stresul provocat de acuzațiile injuste și condițiile de detenție și-au spus cuvântul”, au declarat reprezentanții casei de avocatură însărcinată cu apărarea savantului.

„Spionează pentru China, în timp ce participă la schimburi academice cu partea chineză”, conform oficialilor ruși, citați de agenția oficială TASS.

Avocații lui Valeri susțin că schimburile de informații cu partea chineză erau doar date științifice, acuzațiile de trădare fiind nefondate, conform Digi 24.

„Profesorul Valeri Mitko a devenit un alt savant supus torturilor sistemului represiv al Rusiei”, potrivit casei de avocatură Pervîi Otdel.

Citește și: Moarte eroică deasupra Mării Negre. Colonelul ucrainean care a condus „Fantomele Kievului” a fost ucis în misiune