IGPR: 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, destructurate în primele 10 luni ale anului

Poliția Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracțiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reținute, iar 140 au fost arestate preventiv, în primele 10 luni ale anului, informează un comunicat al IGPR.

05 dec. 2015, 12:48
IGPR: 21 de grupări specializate în infracţiuni informatice, destructurate în primele 10 luni ale anului

„Poliția Română acționează pentru siguranța cetățenilor în mediul online și depistarea celor care comit infracțiuni pe internet. În primele 10 luni ale anului, Poliția Română a destructurat 21 de grupări specializate în infracțiuni informatice, formate din 715 persoane, dintre care 188 au fost reținute, iar 140 au fost arestate preventiv. Infracțiunile informatice au un pronunțat caracter economic, cauzat de beneficiile pe care aceste fapte le pot produce. Comerțul electronic și tranzacțiile online au cunoscut o evoluție fulminantă, astfel că fraudele privind mijloacele de plata electronică reprezintă o nouă țintă pentru grupările de criminalitate organizată. Atacurile informatice sunt de diverse tipuri, de la accesul neautorizat la sisteme informatice, cu depășirea măsurilor de securitate urmată, în unele cazuri, de alte activități infracționale, la modificarea/alterarea de date informatice, instalarea de programe malițioase și perturbarea gravă a funcționării sistemelor informatice”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, infracțiunile cu mijloace de plată electronică și fraudele privind comerțul online sunt fapte transfrontaliere, cel mai des întâlnite fiind licitațiile frauduloase pe internet și compromiterea cardurilor bancare urmate de retrageri de numerar sau de achiziționarea a diferite bunuri și servicii.

De asemenea, polițiștii specializați în combaterea infracționalității informatice acționează pentru combaterea pornografiei infantile, România fiind membră a Alianței Globale împotriva Exploatării Sexuale a Minorilor pe Internet, organizație care a luat ființă în anul 2012.

„Anul acesta, Poliția Română a efectuat 185 de acțiuni, în urma acestora fiind destructurate 21 de grupări infracționale specializate în criminalitate informatică. În dosarele penale instrumentate împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., polițiștii au efectuat 590 de percheziții domiciliare, fiind cercetate 715 persoane, dintre care 188 au fost reținute, iar 140 au fost arestate preventiv”, se subliniază în comunicat.

Citeşte şi Sute de conflicte aplanate şi sute de infractori prinşi în flagrant în minivacanţa de 1 Decembrie