IICCMER, după ce a descoperit osemintele a 53 de deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, face un apel către rude

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care a descoperit până acum osemintele a 53 de deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, face un apel către posibilele ale acestora să contacteze instituţia. Sunt necesare teste ADN pentru a identifica persoanele decedate, iar analizele vor fi achitate de către stat.

RomaniaTV.net
18 feb. 2019, 12:52
IICCMER, după ce a descoperit osemintele a 53 de deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, face un apel către rude

„IICCMER a desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de cercetări arheologice la Tîrgu Ocna şi Periprava, în locurile unde se cunoaşte că au fost îngropaţi deţinuţii politici morţi în unităţile de detenţie care au existat sau care încă mai funcţionează în aceste localităţi. Acţiunile noastre au urmărit căutarea şi descoperirea mormintelor precum şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici, acest demers urmând să fie continuat şi în perioada următoare. Misiunea institutului se desfăşoară în strânsă conlucrare cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la această unitate de parchet aflându-se în lucru două dosare penale în cauza acestor decese, deschise în urma unor sesizări înaintate de IICCMER”, au transmis, luni, reprezentanţi IICCMER.

Aceştia au descoperit, în urma cercetărilor arheologice efectuate până în prezent, osemintele a 53 de deţinuţi politici, 40 provenind de la Periprava şi 13 de la Tîrgu Ocna.

„Rămăşiţele pământeşti recuperate se află depuse pentru analize şi examinări de specialitate la Institutele de Medicină Legală din Iaşi şi Bucureşti. Cea mai importantă procedură medicală este reprezentată de realizarea testelor ADN pentru persoanele decedate în vederea identificării acestora. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesară recoltarea unor probe comparative pentru stabilirea ADN-ului de la rudele şi urmaşii în viaţă ai victimelor. Costurile pentru aceste analize revin în sarcina statului”, au mai transmis oficialii IICCMER.

Aceştia fac un nou apel către persoanele care au avut în familie deţinuţi politici decedaţi la Târgu Ocna şi Periprava, precum şi către orice persoană care are cunoştinţă despre astfel de rude. Orice informaţie trebuie transmisă la IICCMR.