Teodor Meleşcanu, anchetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Este vizată activitatea din 19 şi 20 decembrie 1989

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a autosesizat în privința activității lui Teodor Meleșcanu în zilele de 19 și 20 decembrie 1989, când acesta ar fi participat "dezinformarea" propagată de regimul Ceaușescu în rândul diplomaților străini, potrivit unui comunicat al instituției.

RomaniaTV.net
21 ian. 2020, 09:49
Teodor Meleşcanu, anchetat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Este vizată activitatea din 19 şi 20 decembrie 1989

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) s-a sesizat din oficiu cu privire la împrejurările și condițiile în care domnul Meleșcanu Teodor Viorel a acționat, ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989, în contextul săvârșirii de infracțiuni contra umanității de către autoritățile regimului comunist în timpul evenimentelor de la Timișoara, soldate cu numeroase pierderi de vieți omenești și rănirea gravă a multor persoane”, a transmis ICCMER într-un comunicat de presă. .

„Potrivit telegramelor diplomatice, Meleșcanu Teodor Viorel ar fi participat, în calitate oficială, la dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria „zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase” și a „știrilor de presă neconfirmate”, se mai arată în comunicat.

Analizând faptele cu posibile consecințe penale săvârșite de Teodor Meleșcanu, IICCMER a declanșat procedura de investigație specifică.

„În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă și identificare de martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a IICCMER”, mai precizează sursa citată.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului Public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor.

Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist în România, precum şi sesizarea organelor în drept în acele cazuri în care sunt depistate situaţii de încălcare a legii. 

În 20 decembrie 1989, Meleșcanu s-a opus „dur” păstrării unui moment de reculegere la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, în memoria victimelor represiunii manifestațiilor de la Timișoara, conform unui document diplomatic american, publicat de jurnalistul canadian Stanley Tromp.

Meleşcanu a catalogat drept nefondate informațiile din presa occidentală despre evenimentele sângeroase din România, potrivit Libertatea.