IISS: Bugetul militar al Asiei îl va depăşi pe cel al Europei în acest an

În timp ce în lume se promovează pacea, continentele se înarmează. Un raport recent al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) arată că Asia va cheltui mai mult în acest an pentru sectorul militar decât Europa.

RomaniaTV.net
07 mart. 2012, 16:35
IISS: Bugetul militar al Asiei îl va depăşi pe cel al Europei în acest an

Cheltuielile militare ale Asiei ar urma să le depăşească pe cele ale Europei, pentru prima dată, în 2012, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) privind echilibrul de forţe pe plan mondial.

China este pe primul loc în rândul ţărilor asiatice care cheltuiesc pentru programele lor de modernizare a forţelor şi echipamentelor militare. China este favorizată şi de puternica sa creştere economică, astfel încât îşi permite să investească foarte mult în aceste programe, în ciuda crizei financiare declanşate în 2008, dar ale cărei efecte nu s-au resimţit în China cum s-au resimţit în Statele Unite, de unde a pornit criza sau în Europa, unde s-a extins apoi.

„În timp ce nivelul cheltuielilor în raport cu numărul de locuitori din Asia rămâne sensibil mai puţin ridicat decât în Europa, în ritmul actual, cheltuielile militare ale Asiei le vor depăşi, probabil, în 2012, pe cele ale Europei, conform estimărilor” raportului anual al IISS privind echilibrul de forţe pe plan mondial,  a declarat John Chipman, directorul general al IISS, într-o conferinţă de presă la Londra, cu ocazia lansării raportului „Echilibrul militar în 2012”.

„În Europa, bugetele Apărării rămân sub presiune, iar reducerile continuă (…). Între 2008 şi 2010 s-au înregistrat reduceri ale bugetelor Apărării în 16 ţări europene membre ale NATO. Într-o bună parte dintre acestea, scăderile estimate au depăşit 10%”, a adăugat Chipman, precizând că efectele reducerilor bugetare s-au făcut simţite cu ocazia intervenţiei în Libia, anul trecut, când au existat „găuri” în domeniul informaţiilor.

Cu toate acestea, SUA rămân pe primul loc în materie de cheltuieli militare, se precizează în raportul IISS. În 2011, SUA au cheltuit 739,3 miliarde de dolari (561,3 miliarde de euro), în timp ce China a cheltuit 89,8 miliarde de dolari, situându-se pe poziţia a doua. Bugetul american al apărării depăşeşte bugetul cumulat al celorlalte zece ţări cu cheltuieli mai mari în domeniul militar, se mai arată în raport.