IJ: Declaraţiile premierului făcute după condamnarea lui Năstase afectează independenţa justiţiei

Declaraţiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei şi induc un sentiment de neîncredere, potrivit concluziilor din raportul Inspecţiei Judiciare, care va fi prezentat joi, în Plenul CSM. "Sunt convins că românii au mare încredere în justiţie", a comentat Victor Ponta. 

RomaniaTV.net
16 ian. 2014, 06:45
IJ: Declaraţiile premierului făcute după condamnarea lui Năstase afectează independenţa justiţiei

„Declaraţiile premierului afectează independenţa justiţiei, inducând în rândul populaţiei un sentiment de neîncredere”, a declarat pentru Mediafax purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineaţă şi urmează să fie prezentat în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide dacă şi-l vor însuşi, a precizat Tamara Manea.

Secţia de judecători a CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile făcute de Premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase. Inspecţia judiciară trebuia să stabilească dacă declaraţiile premierului, care a spus că Năstase a fost condamnat politic, afectează independenţa justiţiei, aşa cum susţine Traian Băsescu.

Invitat la România TVpremierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.