IKEA, obligată la o despăgubire record. Va plăti 46 milioane de dolari pentru moartea unui copil

Ikea a acceptat să plătească despăgubiri de 46 de milioane de dolari unei familii din California, din cauză că fiul în vârstă de 2 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut pe el un dulap.

07 ian. 2020, 10:06

Micuţul Jozef Dudek a murit în mai 2017, când un dulap cu trei sertare Malm a căzut peste el. El a fost strivit în dormitor, imediat după ce părinţii săi l-au aşezat în pat, pentru a dormi. De atunci, părinţii copilului şi-au căutat dreptatea în justiţie, iar luni s-a ajuns la o înţelegere cu producătorul suedez, în faţa magistraţilor. IKEA a fost de acord să plătească familiei Dudek suma de 46 milioane de dolari, ceea ce, potrivit presei de peste Ocean, reprezintă cea mai mare despăgubire acordată în Statele Unite ale Americii pentru moartea unui copil.

Citeşte şi IKEA recheamă în magazine un produs pentru copii. EXISTĂ PERICOL DE SUFOCARE

„Clienţii mei au fost tot timpul foarte prevăzători şi au securizat casa în aşa fel încât să evite ca fiul lor să se rănească. Dulapul era fixat de perete”, a declarat Alan Feldman, unul dintre avocaţii familiei Dudek. „Totuşi, atunci când au cumpărat acest dulap de la IKEA, în 2008, nici prin gând nu le-a trecut că vor cumpăra un instrument al morţii„, a mai spus acesta. Dulapul cântărea 32 de kilograme. Avocaţii susţin că IKEA ştia că dulapurile Malm „nu aveau greutate de contrabalansare pe partea din spate și în partea jos, ceea ce a făcut ca dulapul să fie greu în partea superiară şi cea frontală, devenind astfel instabil„, se arată în plângerea avocaţilor.

Se ştie că opt copii au murit din cauza mobilei de la IKEA, producătorul suedez retrăgând de pe piaţă 29 de milioane de dulapuri şi birouri, inclusiv 8 milioane de dolapuri Malm, în 2016.