Ilan Laufer: „Ce vă tot plângeți că s-au triplat prețurile la gaze și energie?! S-a sărbătorit pe străzi atunci când l-au băgat pe Dragnea la pușcărie!

Fostul ministru PSD Ilan Laufer critică dur reacțiile românilor care se plâng de creșterea facturilor la energie și gaze.

17 sept. 2021, 12:30
Ilan Laufer: „Ce vă tot plângeți că s-au triplat prețurile la gaze și energie?! S-a sărbătorit pe străzi atunci când l-au băgat pe Dragnea la pușcărie!

Ilan Laufer spune că o parte a societății a a aplaudat când Liviu Dragnea, fost lider PSD, în vremea căruia s-a emis OUG 114 care plafona prețul la gaze și energie, a fost închis.

Fostul ministru Ilan Laufer critică dur reacțiile românilor care se plâng de creșterea facturilor la energie și gaze. Laufer spune că o parte a societății a a aplaudat când Liviu Dragnea, fost lider PSD, în vremea căruia s-a emis OUG 114 care plafona prețul la gaze și energie, a fost închis.

„Ce vă tot plângeți că s-au triplat prețurile la gaze și energie?! S-a sărbătorit pe străzi atunci când l-au băgat pe Dragnea la pușcărie!…ne-a trecut glonțul comunismului pe la ureche, dar s-a luat o decizie salvatoare și s-a abrogat așa zisa ordonanță comunistă 114 a lui Dragnea, care plafona prețul la gaze și energie!

Florin Cîţu salută promulgarea legii consumatorului vulnerabil. „Eu, ca liberal, nu susțin plafonarea prețurilor”
Acum trebuie să #rezistăm și să avem încredere în #echipacâștigătoare care o să ne “dea” în curând subvenție la lumânări. Ca și voi, aștept cu nerăbdare noi episoade din seria “ai bani mănânci, n-ai bani nu ți-e foame” – “cel mai ieftin Megawatt este cel pe care nu-l consumăm” – “ să nu te culci sănătos și să te trezești, doamne ferește mort”, probabil de frig și alte mesaje pline de doctrina de dreapta care susțin piața liberă.

Eu #rezist și sustin #echipacâștigătoare și la bine și la greu. Voi nu? Plafonarea prețurilor riscă să ne arunce înapoi în comunism. Singurii avantajați ar fi fost rușii. Ca să fac o paralelă la ce a zis Tudor Chirilă referitor la șobolanii și gunoaiele din sectorul 1, cu toții putem rezista la puțin frig, întuneric și la creșterea prețurilor, ca să nu vină comunismul peste noi. Fără comunism, fără plafonarea prețurilor #rezist și sustin #echipacâștigătoare”, scrie Laufer pe Facebook.

Ce vă tot plângeți că s-au triplat prețurile la gaze și energie?! S-a sărbătorit pe străzi atunci când l-au băgat pe…

Posted by Ilan Laufer on Friday, September 17, 2021

CNBC: Criza energetică europeană agită pieţele, iar analiştii anticipează că preţurile se vor menţine la niveluri record

Preţurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluţie determinată de mai mulţi factori, variind de la preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi carbonului până la producţia eoliană scăzută, relatează CNBC.

Mai mult decât atât, nu se aanticipează ca preţurile record ale energiei să se încheie în curând, analiştii din sectorul energetiei avertizând că nervozitatea pieţei va persista probabil pe tot parcursul iernii.

Preţul gazelor naturale cu livrare în octombrie  a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referinţă. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, preţurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenţei ridicate a ţării de gaze şi surse regenerabile de energie electrică.

Florin Cîțu, anunțul serii despre salariul minim: Propunerea mea e să creștem salariul mai devreme, înainte de 1 ianuarie
Preţurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacţiona deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franţa a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie.

”De departe cel mai important factor este preţul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.

Preţurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creşterea preţurilor la carbon şi cărbune, a spus Rickson, deşi a menţionat că există şi alţi factori de sprijin, cum ar fi producţia eoliană scăzută şi indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.

Preţurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Preţul de referinţă al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat uşor sub acest prag.

Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului şi încărcând emiţători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.