Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 30 aprilie 2025, ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Ilie Bolojan: „Traversăm o perioadă complicată generată de războiul din Ucraina”
Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:
În cadrul ședinței Consiliului vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale.
Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 28 martie, când s-a discutat despre situaţia din Ucraina. De asemenea, s-a discutat despre întârirea apărării pe Flancul Estic al NATO şi s-a convenit asupra creşterii etapizate a procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare. De asemenea, membrii CSAT au decis că România va cumpăra o navă nouă, de tip corvetă uşoară, Ministerul Apărării fiind desemnat să realizeze demersurile necesare.
Klaus Iohannis a fost acord, în şedinţa CSAT din noiembrie 2024, cu declasificarea documentelor legate de Călin Georgescu, la solicitarea instituțiilor emitente, informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie, potrivit legii, a anunțat Administrația Prezidențială.
CSAT a anunţat, după şedinţa din 28 noiembrie, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok. „CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.