Ilie Bolojan face un anunț de ultimă oră cu privire la noile măsuri fiscale de austeritate, după ce Guvernul și-a asumat că va mări taxele și impozitele românilor, pentru Observator News.
Ilie Bolojan explică, iarăși, că deficitul bugetar este o problemă reală și că acesta a fost cheltuit greșit. România a cheltuit cu 30% mai mult decât a încasat, ceea ce a dus la adevărate probleme economice.
„Trebuie să recunoaștem că ani de zile țara noastră a cheltuit mult mai mult decât și-ar fi permite. La fiecare 100 de lei plătiți de cetățeni, noi am cheltuit 132 de lei, deci cu 30% mai mult decât ne puteam permite an de an. Acești bani s-au dus pe cheltuieli de salarii, parte pe investiții, parte pe funcționarea defectuoasă a statului.
Ca să acoperim aceste deficite a trebuit să luăm împrumuturi, luăm în continuare, asta a însemnat dobânzi tot mai mari, pe măsură ce situația noastră arăta tot mai prost, și am ajuns în situația în care avem două posibilități: să negăm o realitate, și e doar o problemă de timp până vom intra în incapacitate de plată, sau să luăm măsurile etapizate, dureroase, pentru a face corecțiile necesare, în așa fel încât cu un cost cât mic posibil să trecem peste această perioadă dificilă.
Până în a doua jumătate a anului următor se vor vedea aceste măsuri. Nu am avut timpul necesar să luăm măsurile începând cu corectarea nedreptăților și reducerea cheltuielilor, pentru că, mâine, de exemplu, este un consiliu al miniștrilor de Finanțe. Unul din punctele de pe ordinea de zi este o evaluare a României cu privire la cum țara noastră își respectă angajamentele fiscale.
A nu lua aceste măsuri înseamnă întoarcerea României cu 15 ani în urmă și un fenomen de tip Grecia. Dacă Comisia Europeană, agențiile de rating, nu semnalizează că România a început să corecteze aceste deficituri, este doar o problemă de zile, săptămâni până când țara noastră va fi una în care nu mai merită să investești.
Sunt lucruri care trebuiau făcute, dar care trebuie continuate cu un al doilea și al treilea pachet, unde trebuie tratate probleme structurale, cum ar fi reașezarea TVA-ului, creșterea de accize, plafonare a unor cheltuieli, reducere a unor sporuri”, arată Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan susține că va exista și o reducere a cheltuielilor prin intermediul celui de-al doilea pachet, motivând că a fost nevoie de o creștere a taxelor și impozitelor pentru obținerea imediată de bani, apoi urmând să fie luate și măsurile de reducere a sinecurilor și a cheltuielilor „nesimțite”.
„Românii au puțină încredere în cei care guvernează. De foarte multe ori li s-a promis că se vor întâmpla lucruri care nu s-au întâmplat. Nu le cer nici să ne cauționeze, nici să ne acorde încrederea, eu le cer puțină răbdare pentru că nu va dura mult timp până când vor vedea că acest guvern face tot ceea ce poate sau continuă să spună lucruri frumoase, dar care nu s-au mai văzut.
Eu și colegii mei vom încerca să facem tot ceea ce este posibil ca lucrurile la care ne-am angajat să devină realitate în perioada imediat următoare. După ce acest pachet va trece de procedura parlamentară , energia noastră se va concentra pe absorbția de fonduri europene.
În pachetul al doilea, care va fi pus în practică de la începutul lui ianuarie, după ce renegociem cu Comisia, va fi inclusă și măsura reformei pensiilor speciale, în așa fel încât o nedreptate să poată fi corectată, dar nu pentru că ne cere cineva, ci pentru că este o necesitate în semn de respect pentru oamenii care lucrează în țara noastră.
Ce s-a întâmplat în acești ani este că partidele noastre, într-o formă directă sau indirectă, au trimis în Consiliile de Administrație oameni care în loc de a face compania mai eficientă au considerat că este o ocazie bună să se blindeze cu niște contracte de management, să facă mai multe profituri”, mai transmite Ilie Bolojan.