Ilie Bolojan, despre candidaţii la prezidenţiale: „Au campanii de premier. Nu-i doare gura să spună că mă pun prim-ministru”

Percepția asupra rolului președintelui României este adesea distorsionată de campaniile electorale și de așteptările publicului, susține președintele interimar Ilie Bolojan. Într-un context politic și economic fragil, Bolojan atrage atenția că stabilitatea țării depinde de colaborarea reală între președinte, Guvern și Parlament. În lipsa acestei colaborări, România riscă să rateze oportunități majore de dezvoltare și chiar să se confrunte cu un colaps economic.
Filip Stan
22 apr. 2025, 14:17
Ilie Bolojan, despre candidaţii la prezidenţiale:

Ilie Bolojan subliniază că, în percepția multor români, președintele are puteri mult mai mari decât îi conferă, în realitate, Constituția. Această percepție este alimentată de modul în care se desfășoară campaniile electorale, unde candidații promit frecvent măsuri specifice unui premier, nu unui șef de stat. Astfel se creează așteptări nerealiste, care ulterior generează dezamăgire și voturi „împotrivă”, nu „pentru”.

O bună parte dintre candidații la Președinție au niște campanii care sunt, de fapt, campanii de premier. Fac rău întregii lumi politice, pentru că setează niște așteptări care nu sunt onorate și vedeți că nu avem vot pentru, avem tot voturi împotrivă. Se câștigă pe voturi împotrivă pentru că ciclic se dezamăgește”, a declarat Bolojan pentru Bihoreanul.

El explică faptul că, odată ce milioane de oameni votează președintele, se creează impresia că acesta are forța de a schimba singur țara. În realitate, sistemul constituțional românesc a fost gândit să împartă puterea între președinte și Guvern, tocmai pentru a evita concentrarea excesivă a puterii, așa cum s-a întâmplat în perioada comunistă.

Ilie Bolojan, despre colaborarea președinte-Guvern: O necesitate, nu o opțiune

Ilie Bolojan avertizează că, fără o colaborare reală între președinte și Guvern, România riscă să piardă ani importanți pentru dezvoltare. El compară structura de putere din România cu o mașină cu două volane: atunci când președintele și premierul trag în aceeași direcție, țara progresează; când apar conflicte, totul stagnează sau chiar regresează.

Dacă vrei, într-adevăr, să contribui la stabilitate, președintele României trebuie să colaboreze cu Guvernul și cu toți factorii decidenți. Când mergi la Consiliul European și discuți despre competitivitate, energie, trebuie să te întorci în țară și să pui în practică ceea ce s-a convenit. Dacă nu există colaborare, pui România într-o situație complicată”, a subliniat Bolojan.

Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc alături de Macron şi Trump

El insistă că, pentru ca România să fie respectată în exterior, trebuie să fie stabilă și puternică acasă. Această stabilitate nu poate fi obținută decât prin politici corecte, reforme și gestionarea eficientă a bugetului, ceea ce presupune o relație de cooperare între toate centrele de putere ale statului.

Ilie Bolojan a evidențiat că, de fiecare dată când președintele și Guvernul au intrat în conflict, efectele au fost resimțite negativ de întreaga societate. Proiectele importante au fost amânate, reformele au stagnat, iar problemele sociale și economice s-au acutizat.

Dacă nu va fi o colaborare și o bună înțelegere și ne vom întoarce la dispute între președinte și Guvern, indiferent cine va fi președinte și indiferent cine va fi la guvernare, nu vom face decât să ratăm încă o oportunitate pentru a crea condiții pentru ca țara noastră să se ridice din punct de vedere economic și acumulările negative pe care le-am avut în acești ani de zile să fie corectate”, a avertizat Bolojan.

El a comparat România cu un pacient cu imunitate scăzută, subliniind că orice instabilitate politică poate avea efecte grave asupra sănătății economice a națiunii. În actualul context global, marcat de crize și incertitudini, stabilitatea politică este mai importantă ca oricând.

Întrebat despre profilul ideal al viitorului președinte, Ilie Bolojan a subliniat că acesta trebuie să fie un lider care să înțeleagă limitele funcției și să fie dispus la colaborare. Un președinte eficient nu este cel care promite miracole, ci cel care creează condiții pentru ca instituțiile să funcționeze, iar oamenii să poată schimba țara.

Ideea asta că dacă vine cineva în politică este un salvator care va rezolva toate problemele este o așteptare care nu va fi niciodată confirmată de realitate. Nu există soluții magice, oameni care rezolvă toate problemele. Ai nevoie de oameni dedicați, de echipe puternice, este ca și în managementul privat, nu poți de unul singur, așa-i și aici”, a spus Bolojan.

El a mai arătat că, în trecut, chiar și președinții cu un mandat puternic s-au lovit de realitatea constituțională: fără o majoritate parlamentară și fără colaborare cu Guvernul, proiectele mari rămân doar promisiuni. În plus, împărțirea populației în „buni” și „răi” nu rezolvă problemele reale, precum plata salariilor, a pensiilor, inflația sau scăderea puterii de cumpărare.

Ilie Bolojan, mesaj de Ziua Internațională a Pământului: „Un mediu curat este o condiţie esenţială pentru calitatea vieţii, sănătatea noastră şi dezvoltarea durabilă a societăţii”

Ilie Bolojan a subliniat că perioada dintre alegeri, când nu există presiunea campaniilor electorale, este o oportunitate rară pentru reforme și dezvoltare. El a atras atenția că, dacă această perioadă nu este folosită pentru colaborare și implementarea unor politici publice eficiente, România va pierde încă o șansă de a avansa.

Pentru țara noastră ar fi o mare eroare ca următorul an și jumătate, când este o perioadă între alegeri, să nu se lucreze împreună, să nu se susțină politici publice care să facă bine României”, a spus Bolojan.

Ilie Bolojan, interviul integral acordat Bihoreanul:

El a adăugat că proiectarea unui viitor prosper depinde de modul în care este gestionat prezentul. Fără o guvernare eficientă, cu reforme și investiții în domenii-cheie precum sănătatea și educația, România nu va putea atinge nivelul de dezvoltare dorit.

Ilie Bolojan transmite un mesaj clar: România are nevoie de colaborare între președinte, Guvern și Parlament pentru a asigura stabilitatea și progresul țării. Mitul președintelui cu puteri absolute trebuie demontat, iar așteptările publicului trebuie ancorate în realitatea constituțională.

Doar printr-o acțiune coordonată și responsabilă, România poate depăși crizele actuale și poate construi un viitor mai bun pentru cetățenii săi. Lipsa de colaborare nu înseamnă doar stagnare, ci riscul de a pierde generații întregi și de a rămâne în urma altor state europene.

De ce nu  candidat Ilie Bolojan

„Aici nu e vorba de socoteli. În momentul în care am devenit președintele PNL, sigur că mi-am generat o anumită vizibilitate. A fost săptămâna aceea între alegerile prezidențiale și parlamentare, în care a trebuit să fiu cât se poate de vizibil pentru ca, împreună cu colegii, să facem ca PNL să recupereze din terenul pierdut și să rămână un partid relevant. Ajungerea apoi în poziția de președinte interimar a fost o conjunctură, dar asta nu înseamnă că, dacă, la un moment dat, o anumită conjunctură te poate avantaja, tu trebuie să nu mai respecți nimic din ce ai semnat sau din ce te-ai angajat față de alții, pentru că și așa încrederea este foarte scăzută. Dacă noi, cei din lumea politică, nu respectăm nicio înțelegere și toate le dăm peste cap, e greu de presupus că o să ne respecte cetățenii.

În această perioadă am încercat să arăt că nu instituțiile, ci oamenii care le ocupă sunt de cele mai multe ori problema, că pot fi oameni care, ajunși într-o funcție cum este și cea de președinte, ar putea să facă cel puțin la fel de bine lucrurile. Eu am spus, și nu mă ascund, că am încredere că dl. Crin Antonescu poate fi un președinte bun, care să ducă România înainte, sigur, corectând lucrurile care s-au acumulat în mod greșit. Dar nu numai o persoană este problema, ci contează și contextul, contează să faci masă critică, să-ți faci majorități ca să poți duce lucrurile înainte, și asta a fost logica după care am acționat.

Una e să vină prieteni care să-ți propună să candidezi, să-ți arate că în sondaje ai o cotă de încredere bună, dar trebuie să fii un om realist și să înțelegi ceea ce este bine. Cum să vă spun? Dacă țara noastră va ieși bine după aceste alegeri, partidele și liderii acestora vor fi o problemă secundară, pentru că vor ieși și ei mai bine. Dacă țara iese prost după acest rând de alegeri, dacă în loc să ne adunăm și să tragem la aceeași căruță, să îndreptăm lucrurile ca să nu ajungem cu spatele la zid, se va intra într-o dihonie, într-o instabilitate, nu mai contează cum ies liderii de partide sau partidele, pentru că, ieșind țara prost, ei vor ieși și mai prost.

Lucruri din astea de formă care ani de zile au funcționat nu mai funcționează astăzi, și eu sper că și lumea politică de la nivel național înțelege această ordine de priorități, dar asta se va vedea în luna mai.”

Cum vede Ilie Bolojan ţara de la Cotroceni

– Există o acumulare de nemulțumiri și neîncredere în lumea politică, în autorități, determinată în parte de modul în care cei din această lume ne-am comportat și ne-am respectat angajamentele. Pe de altă parte, nemulțumirile sunt potențate din afară. Războaiele nu se mai fac doar cu tancurile, ci avem și războaie informaționale care fac ca aceste nemulțumiri să fie amplificate. În această situație, cu cât guvernările sunt mai de calitate, cu atât încrederea este mai mare, și aici avem foarte mult de lucrat, lucrurile nu pot fi schimbate de o zi pe alta. Schimbarea nu se face cu o baghetă magică, este o sumă de mii de schimbări dintr-o comunitate mai mică într-una mai mare, de la o instituție mai importantă la una secundară. Doar în felul acesta poți să schimbi lucrurile, printr-un efort de mare guvernare, de instituții, ceea ce din păcate nu am reușit pe termen lung, pentru că noi am improvizat de foarte multe ori. Am schimbat guvernările frecvent, am schimbat miniștrii frecvent, și oricât ai fi de bine intenționat, fie că ești președinte trei luni sau ministru un an, nu ai cum să schimbi lucrurile de pe o zi pe alta.

 

Nicușor Dan: îmi doresc un premier care să fie capabil să scoată statul din rutina în care băltește. Evident, îmi place domnul Bolojan

„Evident că îmi doresc un premier care să aibă același tip de viziune ca și mine și îmi doresc un premier care să fie capabil să scoată statul român din rutina în care el băltește de ani de zile și acest premier nu poate fi Marcel Ciolacu. Mai departe de atât, nu vreau să promit nimic. Evident, îmi place domnul Bolojan, ar fi foarte potrivit. În ipoteza în care ajung președinte, voi avea o discuție cu liderii, cu reprezentanții partidelor prooccidentale din Parlament”, spune Nicușor Dan, întrebat ce premier ar nominaliza dacă ajunge președinte.

Întrebat despre faptul că Ilie Bolojan a fost la prezentarea programului lui Crin Antonescu, el afirmă: „Domnia sa este temporar președintele României, este temporar, de asemenea, președintele PNL-ul, care face parte dintr-o alianță politică. Asta nu înseamnă nimic”.

„Ce este relevant este că domnul Crin Antonescu a zis că va continua cu domnul Ciolacu”, conchide Dan. Nicușor Dan și-a prezentat, marți, viziunea intitulată „România onestă”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Cât costă să construiești o casă mică de vacanță în 2025. Prețuri actualizate pentru 60 mp
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Moneda națională dispare și va fi înlocuită cu EURO din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Andra Măruță: 'M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață