Ilie Bolojan detaliază restructurările de la Senat: ”Cum poți să stai, dar să iei un salariu? Din cei cinci funcționari care vor da concurs, vor rămâne doi”

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a făcut precizări importante privind restructurările din camera superioară a Parlamentului. El a detaliat ce se va întâmpla, din acest punct de vedere, în ”aparatul tehnic” al Senatului.
Irina Dumitrescu
27 ian. 2025, 08:46
Ilie Bolojan detaliază restructurările de la Senat: ”Cum poți să stai, dar să iei un salariu? Din cei cinci funcționari care vor da concurs, vor rămâne doi”

Ilie Bolojan a anunțat, săptămâna trecută, că vor fi restructurări la Senat, pentru eficientizarea cheltuielilor și a funcționării instituției. Funcționarii Senatului au reacționat cu huiduieli la adresa lui Bolojan, însă acesta rămâne ferm pe poziție.

Președintele Senatului a explicat, duminică seară, că nici măsurile luate de el în perioada când a fost primar la Oradea ”nu au fost întotdeauna primite cu mari aplauze”.

”Eu întotdeauna am fost un efemer într-o funcție, dar am încercat să nu trec degeaba pe acolo, și să-mi justific salariul pe care românii ni-l plătesc inclusiv nouă, celor care suntem pe funcții de conducere, dar și celor pe poziții de execuție. În acești ani am avut reașezări de făcut, măsuri de eficientizare în companii din subordinea primăriei, la termoficare, la compania de transport. Și nici acele măsuri nu au fost întotdeauna primite cu mari aplauze. Pentru că, în general, organizările produc neliniște. De ce produc neliniște? Pentru că oamenii se gândesc – oare se va proceda exact ca la angajare, adică pe pile?”, a declarat, la digi24, președintele Senatului.

Citește și Kelemen Hunor, dezlănțuit la adresa lui Călin Georgescu: „Suntem într-un rahat cât casa și nimeni nu reacționează”

Ilie Bolojan a detaliat modul în care vor fi făcute restructurările la Senat, care vor urmări dimensionarea personalului în funcție de volumul de muncă.

”Ca să înțeleagă oamenii foarte clar. Pe lângă fiecare comisie din Parlament – avem peste 20 de comisii în Senat – lucrează un corp tehnic de experți, care pot să fie șase, cinci, patru și așa mai departe. Și avem comisiile care au foarte multă activitate. Ce înseamnă activitate la comisie: îți vine un proiect de lege, trebuie să-l avizezi, sau trebuie să faci un raport. Unii au 700 de legi care le-au trecut prin comisie de-a lungul ciclului trecut. Deci au făcut peste 700 de rapoarte, nu știu câte avize și au cinci persoane la o comisie, să spunem de buget sau juridică.

Și am comisia de regulament, care a avut 14 rapoarte în 4 ani de zile și are tot cinci persoane. Întrebarea este cum poți să stai, dar să iei un salariu. Nu te deranjează să iei un salariu fără să vii la serviciu? Sigur, întrebarea nu e ce au făcut ieri.

Întrebarea este ce au făcut în ultimii patru ani, și atunci nu trebuie să fii mare specialist ca să înțelegi că personalul nu a fost dimensionat în funcție de volumul de muncă. Vor rămâne doi, pentru că altfel, banii oamenilor efectiv sunt aruncați pe geam. Întrebarea este cum poți să stai, dar să iei un salariu? Nu te deranjează să nu faci nimic? Nu te deranjează să iei un salariu fără să vii la serviciu, că ești în sectorul public?”, a spus președintele Senatului.

Concret, în aparatul tehnic de lucru al unei comisii parlamentare, din cinci angajați vor rămâne doar doi, prin concurs.

”În sectorul privat sunt oameni care trag din greu de dimineață până seara, se duc la muncă cu autobuzele, cu tramvaiele, nu poți să-ți imaginezi așa ceva. Și atunci normal că a fost un deranj, dacă tu ai fost obișnuit în această formulă. Vor fi niște concursuri. Nu eu voi da aceste concursuri, ci aparatul tehnic. Din cei cinci funcționari care vor da concurs, vor rămâne doi”, a precizat Bolojan.

Citește și EXCLUSIV Victor Ponta, despre furtul tezaurului dacic din Olanda: „Tragedia simbolizează cel mai bine ce ni s-a întâmplat în ăștia 10 ani”

 

Mesajul lui Bolojan pentru Grindeanu, despre restructurările de la Senat: Timpul a validat că a fost corect la Bihor

„Timpul a validat că acest calcul a fost corect” la Bihor, spune Ilie Bolojan, preşedintele interimar al PNL, după ce Sorin Grindeanu a afirmat că ideea restructurarea de la Senat „nu este o idee fericită”.

Ilie Bolojan a fost întrebat duminică seara despre replica primită din partea lui Sorin Grindeanu cu privire la restructurările de la Senat. Social-democratul a spus că nu este o idee foarte fericită şi că „a eşuat deja” făcând asta la Consiliul Judeţean Bihor.

„Eu pot să intru într-o cascadă de declaraţii, ştiu să fac asta, dar nu cred că e o chestiune productivă. Domnul Grindeanu a avut nişte date care s-au demonstrat şi se poate verifica oricând că nu au fost în concordanţă cu realitatea. Adică reducerea de personal pe care am făcut-o la Secretariatul General al Guvernului în 2007, la Primăria Oradea, la Consiliul Judeţean, a fost o reducere care nu a fost luată în ideea de a reduce personalul, ci de a-l dimensiona corect. Şi faptul că la finalul fiecărei perioade de patru ani s-a dovedit, la Consiliul Judeţean Bihor, că astăzi funcţionăm bine mersi, cu 83 de colegi, cred că 84, pentru că s-au mai întâmplat nişte mişcări de personal, faţă de alte Consiliul Judeţene care au 150, 200, 250 de angajaţi. Poate e foarte auster Consiliul Judeţean Bihor, poate trebuie 5 oameni în plus, 10 oameni în plus, dar nu 100 de oameni în plus. Timpul a validat că acest calcul a fost corect”, a spus Bolojan, la Digi 24.

DailyBusiness
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
Spynews
Alessia Năstase a vorbit despre divorțul părinților ei, Amalia și Ilie Năstase. Cum a afectat-o separarea: „A fost o perioadă în care nu am înțeles unde mă duc"
Bzi.ro
Se știu primele echipe eliminate de la Asia Express 2025! La acest cuplu nu te așteptai să plece
Fanatik.ro
Rețeta de mâncare de urzici a Cristelei Georgescu. Ingredientul special pe care îl adaugă, pentru o savoare deosebită: “Puțin”
Capital.ro
Călin Georgescu va putea candida din nou. CCR a recunoscut în mod oficial
Playtech.ro
Când poate intra preşedintele asociației de proprietari peste tine în casă. Detaliul din lege care îi permite să dea „buzna”
DailyBusiness
Dispar paracetamolul și amoxicilina din farmacii! UE a dat ordinul!
Adevarul
Controverse legate de originea etnică a lui Hitler. Când a obținut dictatorul nazist cetățenia germană
wowbiz.ro
Minerva este condusă astăzi pe ultimul drum! Fratele Gabrielei Dima, detalii exclusive despre înmormântarea de la Arad: „Slujba va fi ținută de cinci preoți” | EXCLUSIV
Spynews
Cotlete de porc în sos cremos după rețeta lui Chef Horia Manea. Secretul pentru un preparat fraged și gustos
Spynews
Alerta de vreme extremă a fost prelungită și în weekend! Meteorologii au anunțat precipitații mixte și vânt puternic
Evz.ro
Zodiile influențate de Mercur retrograd: Aventuri neașteptate și planuri schimbate
Ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV
Prosport.ro
Reacția lui Jordan Chiles, după ce gimnasta din SUA a aflat ce s-a întâmplat cu apelul ei din proces
kanald.ro
Mama lui Dan Petrescu a murit! Femeia de 91 de ani se afla de câteva săptămâni în comă indusă
Cancan.ro
Ciocolata care se găsea rar în România după comunism a reapărut în Mega Image. Costă doar 4,39 de lei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoferii sunt obligați să le îndepărteze! Amendă dacă ai asta pe mașină. Poliția te oprește imediat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„E ceva extrem de personal. Tremur toată”. A rupt tăcerea despre cei 3 iubiți
stirilekanald.ro
Un tânăr din Vaslui și-a decapitat mama. A ucis-o fără milă pe cea care i-a dat viață, apoi a sunat la 112
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Răsturnare privind alegerile prezidențiale! Azi e ultima zi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Evadarea lui Horațiu Potra: neputință instituțională sau complicitate tacită?