Ilie Bolojan: Eu nu am susţinut această coaliţie, dar mi-aş dori să reuşească. Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaților din primării

Ilie Bolojan a declarat că nu s-a aflat printre cei care au susţinut actuala coaliţie de guvernare, însă spune că şi-ar ca aceasta să reuşească. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor atrage atenţia că peste 60% din comunele din ţară nu au bani nici măcar pentru salariile angajaţilor din primării.

09 ian. 2022, 08:27
Ilie Bolojan: Eu nu am susţinut această coaliţie, dar mi-aş dori să reuşească. Peste 60% din comune nu au bani nici să plătească salariile angajaților din primării

Ilie Bolojan spune că nu a susţinut actuala coaliţie de guvernare, însă speră ca aceasta să reuşească pentru binele românilor. Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că gestionarea bugetului este vitală pentru România.

Ilie Bolojan: Eu nu am susţinut această coaliţie, dar mi-aş dori să reuşească

„Eu nu am susținut această coaliție în interiorul PNL, dar azi vă spun deschis că mi-aș dori să reușească, pentru că nu avem an electoral, suntem între mandate și sunt foarte multe lucruri de făcut pe care o majoritate mare, cum e actuala majoritate guvernamnetală, una stabilă, le poate pune în practică.

Sunt două categorii de probleme: cele urgente care vin peste tine, cum e pandemia sau creșterea prețului la gaze și electricitate, unde nu putem fugi de responsabilitate, și mai sunt și problemele pe termen lung, reforme ale statului, măsuri în administrație. Fiind foarte multe restanțe pe care România le are, 2022 ar putea fi un an al achitării unor astfel de restanțe.

Eu îmi doresc ca această coaliție să livreze proiecte, să modifice legi, să îmbunătățească sistemul administrativ, să creeze oportunități. Dacă nu se va întâmpla asta, în afară de faptul că partidul meu (PNL) va fi cel mai mare perdant, dar nu asta e problema, perdantă va fi țara noastră. vom mai pierde niște ani, or orice an pierdut însemnă oportunități pierdute, depopulare, rămânere economică în urmă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, potrivit B1 TV.

Citeşte şi Primele schimbări în Guvern, în 2022. Premierul Ciucă a înlocuit doi liberali cu doi social-democrați!

Acesta atrage atenţie asupra problemelor cu care se confruntă majoritatea comunităţilor din România. Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a subliniat că banii din bugetele locale trebuie mai bine administrați, așa încât accentul să pice pe investiții, nu pe măsurile sociale, și că trebuie făcute cât mai multe proiecte cu bani guvernamentali și europeni.

„Sunt mai multe cauze pentru care unele administrații nu reușesc să creeze condiții pentru dezvolare în comunitățile lor. Sunt situații foarte diferite. Una e problema marilor orașe care, conform studiilor, sunt centre de dezvotare ale României și care sunt locomotive pentru comunitățile din județele respectie. Deci acolo e o categorie de probleme.

A doua categorie sunt orașele de mici dimensiuni, monoindustriale, care au probeme de atractivitate și aici edilii, chiar dacă fac eforturi mari, se lovesc de probleme care nu pot fi ușor surmontate.

Mai sunt și comunitățile mici, zona de rural. Aici e scăderea natalității, un număr redus de locuri de muncă, avem un fenomen de depopulare, localitățile nu au veniuri, nu există atractivitate. Problemele sunt diferite, soluțiile sunt diferite”, a spus Ilie Bolojan.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor a explicat cum a reuşit să dezvolte Oradea în perioada în care a fost primar.

„Sunt chestiuni care se repetă indiferent de mărimea localității. O problemă e gestionarea bugetelor proprii așa încât, din banii colectați de la cetățeni, o cotă cât mai mare să fie orientată spre investiții care să creeze condiții pentru dezvolare sau să crească calitatea serviciilor. E un element important căci, din păcate, o bună parte din veniturile încasate sub formă de taxe și impozite se consumă pe cheltuieli de funcționare. Peste 60% din comunele din România nu au venituri proprii care să acopere nici măcar salariile angajaților din primărie, deci nu le rămân bani nici de plata iluminatului sau de alte investiții. Iar dacă bugetul de stat sau Consiliul Județean nu ar asigura direcționări de sume, acele primării s-ar închide.

Cred că între alocările care țintesc un profil social puternic, deci prețuri foarte mici la anumite utiliăți, dar ținute nu datorită performanței, ci datorită subvențiilor, ajutoare sociale combinate, tot felul de lucruri de genul acesta și banii pentru dezvoltare, e o opțiune strategică ca, în fiecare an, să pui bani deoparte de dezvoltare, că socialul de azi nu va rezolva socialul de mâine.

Dezvoltarea și crearea de condiții pentru dezvoltare înseamnă infrastructură pentru investițiile private, care înseamnă locuri de muncă. Asta a fost o prioritate pentru mine în mandatele de primari, profitând de o conjunctură care a avantajat vestul României. Nu trebuie să ne ascundem de acest lucru: lipsa de infrastructură, de autostrăzi la nivel național a făcut ca o bună parte din investițiile străine să se cantoneze la 300 – 400 de kilometri de frontiera de vest, fapt ce a fost un avantaj pentru noi. Existența unei rețele de parcuri industriale bine puse la punct a fost o ancoră suplimentară. În Oradea, față de cei10 ani în urmă, acum în loc de 75-76.000 de locuri de muncă sunt 96.000. 20.000 de locuri de muncă înseamnă niște familii salvate.

Deci gestionarea bugetului e vitală. Al doilea lucru e să atragi investiții. Asta înseamnă și investiții pe fonduri europene. E nevoie și de proiecte pentru finanțările guvernamentale.

O prioritate ca serviciile publice să fie cât mai bune – un sistem de învățământ pus la punct, spitale și dispensare care să ofere servicii bune pentru ceătțeni, curățenie, o rețea de termoficare funcțională – sunt ingrediente de bază pentru dezvoltarea unei comuntăți”, a mai declarat Ilie Bolojan.

Citeşte şi Vasile Dîncu aruncă bomba: Coaliția nu se rupe nici anul acesta, nici la anul. Participăm împreună la alegeri!