Ilie Bolojan, furibund la adresa sinecuriştilor: Am tolerat o zonă de clientelă politică, de lipitori. Companiie de stat au fost căpuşate!

Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi, că în privința unor directori de companii cu salarii mari una din gravele erori a fost că s-a tolerat o zonă de clientelă politică, "de lipitori".
Filip Stan
04 iul. 2025, 09:29
Ilie Bolojan, furibund la adresa sinecuriştilor: Am tolerat o zonă de clientelă politică, de lipitori. Companiie de stat au fost căpuşate!

Ilie Bolojan a fost întrebat, joi seară, de ce s-au introdus taxe pentru pensionari când prioritar era să fie tăiate salariile de 30.000 de lei ale directorilor din unele companii de stat care nu sunt profitabile.

„Am să vă explic cu directorii. Una din gravele noastre erori, în acești ani, a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică. Și nu mă ascund să spun asta. O zonă de clientelă nu neapărat politică, de lipitori, că nu le pot spune altfel, pe care într-o formă sau alta i-am ajutat, i-am încurajat să ajungă prin consilii de administrație, nu toată lumea, dar sunt destul de mulți. Oameni care au perceput asta ca un fel de recompensă, nu ca o răspundere și ca o provocare să își facă treaba. Acești oameni au organizat concursuri și vă dați seama că au făcut concursuri corecte și cinstite după chipul și asemănarea lor. Și atunci avem conduceri care au fost desemnate pe baza unor criterii de performanță atât de bune încât orice se întâmplă la compania respectivă ei iau bonusuri de performanță”, a răspuns Ilie Bolojan.

Singur împotriva tuturor! Ilie Bolojan concediază masiv la Guvern: „Zeci de angajați nu-și justifică prezența și costurile. Unii nu ştiu ce lucrează”

Prim-ministrul a susținut că acești oameni ‘și-au făcut contracte blindate’, iar de aici au apărut contractele colective de muncă, dar care sunt total dezechilibrate.

„Și unii au doar drepturi, iar statul ca acționar are doar obligații. Și de aici, pe bună dreptate, au trecut la pasul doi, fiind scăpați de sub control. Și au început să își majoreze indemnizațiile. Au intrat cu 12.000, să spunem, și după trei luni de zile au constatat că trebuie să ajungă la indemnizație de companii performante private din piață și au trecut la 50.000. Și avem astfel de situații la Aeroportul Otopeni și la alte societăți. Și atunci companiile, în loc să genereze servicii mai bune pentru cetățeni, profituri mai mari pentru acționari sau încasări mai mari care să fie duse în investiții, să își extindă serviciile, în aceste condiții, practic, aceste societăți, din păcate, de multe ori sunt căpușate și sigur că ne revoltă pe toți”, a afirmat acesta.

Ilie Bolojan a precizat că va fi o prioritate pentru el ca aceste abordări ‘care depășesc orice limită a bunului-simț’ să fie corectate.

 

Ilie Bolojan: Vom pune în practică, din vara asta, o reformă care ține de administrația publică locală

Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi, că în perioada următoare va fi pusă în practică o reformă care ține de administrația publică locală.

‘Reorganizarea administrativă este o necesitate pentru România, dar i-aș minți pe români să le spun că va fi făcută anul acesta sau anul viitor, pentru că e greu să faci operații complicate, multe, în același timp. Energia acestei guvernări este concentrată să scoatem România din această perioadă dificilă, dar una din componentele pe care le vom pune în practică, în perioada următoare, începând din vara asta, este o reformă care ține de administrația publică locală, dar nu în sensul desființării de localități, pentru că acest lucru, în general, se face de la finalul unui ciclu electoral. Chiar dacă ne-am dori, să spunem de mâine, să facem asta, oameni care au mandate, care sunt aleși, în general, își închid mandatul’, a afirmat premierul Bolojan, întrebat, la Antena 3, dacă are de gând să facă reorganizarea teritorială, să desființeze județele și să organizeze regiuni de dezvoltare.

Șeful Guvernului a adăugat că administrația publică locală, ca orice structură administrativă, poate fi mai performantă, poate să fie ‘mai în serviciul cetățenilor’, cu sume mai mici oferind servicii mai bune. ‘Ce vom face? De săptămâna viitoare vom forma grupuri de lucru pe fiecare structură – municipii, orașe, comune -, pentru că problemele lor sunt destul de diferite. (…) Aici nu e vorba de a desființa, ci a lua măsuri care să îi facă mai eficienți. E adevărat că sunt multe comune, peste 60%, care nu își pot acoperi cheltuielile personalului cu impozitele și taxele pe care le colectează de la cetățeni. Dar au posibilitatea să își hotărască numărul de angajați la primărie, suficient de larg este sacoul ca să-i încapă, au posibilitatea să își stabilească nivelul de salarizare până la nivelul viceprimarului. (…) Au cele mai mici nivele de impozite, pentru că în conștiința cetățeanului din România nu există o legătură între impozitul pe care îl plătește pentru primărie și calitatea serviciilor pe care le oferă primăria respectivă. Și atunci trebuie să lucrăm la aceste mecanisme în care într-adevăr îți dă guvernul bani ca să poți funcționa, atunci îți dăm noi o grilă de salarizare, deci nivelul de salarizare, îți dăm un număr de angajați care să limiteze cheltuielile, nu trebuie să ai neapărat doi consilieri personali la un primar”, a precizat premierul.

Bolojan, despre necesitatea reformei fiscale: ”Nu vreau să risc să întoarcem țara cu 15-20 de ani. Credeți că mie îmi place să iau astfel de măsuri?” / ”Am tolerat o zonă de clientelă politică, de ‘lipitori’”

Bolojan a menționat că viceprimarul nu trebuie să aibă un consilier și că se poate reduce numărului de consilieri locali.

„Pentru aceste localități trebuie să stabilim niște norme. Trebuie, că ne place, că nu ne place, să stabilim un nivel al impozitelor pe proprietate care să permită funcționarea parțială din aceste impozite a acestor administrații. Ca oameni, într-adevăr, să înțeleagă că funcție de cât plătesc ei acolo ar trebui să beneficieze proporțional și de servicii care să aibă o legătură cu acest nivel”, a conchis acesta.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane