Ilie Bolojan răspunde la acuzațiile lui Sorin Grindeanu, care a susținut că măsurile fiscale propuse de PNL pot duce la recesiune dacă nu sunt luate în urma unor consultări mai ample.
Premierul arată că măsurile, fiind nepopulare, nu vor mulțumi pe toată lumea, însă susține că acestea sunt necesare pentru reducerea deficitului bugetar și a creșterii încrederii investitorilor, a partenerilor și a piețelor.
„Vă puteți da seama că măsurile pe care Guvernul le ia zi de zi nu sunt populare, de multe ori nici în rândul cetățenilor, administrației sau a altor instituții care sunt vizate de aceste măsuri. Nu mă aștept la susțineri atunci când aceste măsuri sunt adoptate, dar punerea lor în practică este necesară datorită situației dificile în care se găsește România.
Citește și : Ilie Bolojan anunță blocarea majorității investițiilor finanțate din PNRR: „Nu mai există posibilitatea să continue”
Când ai niște deficite foarte mari de-a lungul mai multor ani, când ai niște presiuni legate de menținerea unui pachet important de investiții care este generat de necesitatea de a absorbi fondurile europene pe care le poți atrage într-o pondere mare până anul viitor, când trebuie să crești venituri și să scazi cheltuieli, ordinea în care vii cu pachetele de măsuri nu este cea care rezonează cel mai bine cu opinia publică, ci cea dată de capacitatea de a avea niște influențe structurale, adică lucruri care afectează blocuri de cheltuieli mari care au efecte în plan bugetar de natură a ne recâștiga încrederea partenerilor noștri, a piețelor financiare și a investitorilor”, a precizat Ilie Bolojan la B1 TV.
Ilie Bolojan arată că necesitatea unei adoptări rapide de măsuri nu permite o analiză amplă înainte și nici mulțumirea tuturor oamenilor, însă motivează că acestea se bazează strict pe programul de Guvernare.
„Nu întotdeauna această ordine este de natură să-ți permită să faci ample dezbateri, să vezi care sunt în detaliu anumite soluții, dar în această situație în care suntem, nu este niciun fel de plăcere să pun în practică astfel de măsuri, dar nu există alte soluții.
Dacă nu lucrăm pe toate aceste planuri pentru a ne crește veniturile, pentru a ne scădea cheltuielile, pentru a ne putea menține investițiile cât își permite bugetul, luând în paralel și măsuri de justiție socială, de corectare a nedreptăților, nu poți să faci astfel de măsuri decât în contextul în care le adopți zi de zi, în care lucrezi contratimp. Asta poate crea nemulțumiri, anumite percepții legate de o consultare sau alta, dar tot ceea ce facem este conform programului de Guvernare și toate atacă probleme de sistem.
Citește și : PSD cere introducerea unui impozit de 0,5% pe cifra de afaceri pentru toate firmele din România
Nu putem să ocolim, la nivel central, calculul corect al personalului în toate instituțiile centrale, noi cerând reforma în administrația publică locală. Acestea sunt constrângerile în care Guvernul României este nevoit să se miște”, a punctat premierul.