Ilie Bolojan va participa joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii UE se reunesc pentru a discuta apărarea europeană

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, va participa joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în contextul anunţului preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind un plan - denumit ”Rearm Europe” (”Reînarmarea Europei”) - cu privire la cheltuieli europene în domeniul apărării. Preşedintele interimar va participa şi la Summitul Partidului Popular European.
Filip Stan
05 mart. 2025, 14:48
Ilie Bolojan va participa joi la reuniunea extraordinară a Consiliului European.  Liderii UE se reunesc pentru a discuta apărarea europeană

Potrivit agendei preşedintelui interimar, Ilie Bolojan va avea de la ora 9.00, o întrevedere cu Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber.

Ulterior, de la ora 11.00, Bolojan va participa la Summitul Partidului Popular European iar de la ora 13.00 va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European.

Liderii UE se reunesc într-un summit special pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina și apărarea europeană.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț de ultima oră despre înarmarea României: ”Sunt de acord să alocăm suplimentar fonduri pentru armament”. Care sunt condițiile

Liderii UE vor analiza modalitățile prin care Uniunea poate intensifica sprijinul pentru Ucraina, precum și principiile care trebuie respectate pe viitor.

În acest context, vor discuta contribuțiile europene necesare pentru garantarea securității și asigurarea unei păci durabile în Ucraina.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a prezentat marţi, la Bruxelles, un plan – denumit ”Rearm Europe” (”Reînarmarea Europei”) – cu privire la cheltuieli europene în domeniul apărării.

De la începutul agresiunii militare a Rusiei, UE și statele sale membre au oferit Ucrainei și populației sale sprijin în valoare de aproape 135 de miliarde de euro, dintre care 48,7 miliarde de euro pentru forțele armate ucrainene.

La reuniunea de la Egmont din 3 februarie, liderii UE au discutat despre consolidarea apărării europene din perspectiva capacităților colective, finanțării și parteneriatelor strategice.

Pornind de la aceste discuții și având în vedere situația urgentă din Ucraina, liderii europeni își propun să adopte primele decizii care să contribuie la sporirea suveranității Europei, creșterea capacităților sale de apărare și îmbunătățirea echipării pentru a face față provocărilor de securitate actuale și viitoare.

UE și statele sale membre sunt hotărâte să aloce mai multe resurse și să colaboreze mai eficient în domeniul apărării, iar până acum au luat măsuri decisive în această direcție. Între 2021 și 2024, cheltuielile totale de apărare ale statelor membre au crescut cu peste 30%, ajungând la aproximativ 326 de miliarde de euro, echivalentul a 1,9% din PIB-ul UE.

De asemenea, UE a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei. Cele mai recente sancțiuni, adoptate la 24 februarie 2025, vizează sectoare-cheie ale economiei ruse, inclusiv sistemul bancar, flota clandestină a lui Putin și bunuri și tehnologii din sectoarele industrial și energetic.

Citește și: Călin Georgescu susține că UE „cotropește” România: „Ștefan cel Mare a stat drept. Atunci te cotropea Imperiul Otoman, acum te cotropește Uniunea Europeană”

 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici