Ilie Bolojan dorește ca magistrații să se pensioneze cât mai aproape de vârsta de 65 de ani, susținând că există un dezechilibru în ceea ce privește activitatea acestora, precum și un risc ca contribuabilii să nu mai poată acoperi veniturile pensionarilor.
Ilie Bolojan susține că magistrații se pensionează, în general, la vârsta de 48 de ani, arătând că, în calitate de președinte interimar, 90% din decretele de pensionare a magistraților pe care le semna erau pentru magistrați aflați la vârsta de 46 de ani. Mai mult, o excepție care i-a rămas în minte este cea a unei pensionare care a părăsit sistemul judiciar la 60 de ani.
„Avem o pensionare prea rapidă a magistraților, se pensionează, în general, la 48 de ani. Din pensionările care le-am semnat ca președinte interimar, 90% erau la 48 de ani. Era o doamnă judecător care s-a pensionat la 60 de ani, o să o caut să îi duc un buchet de flori, tot respectul pentru dânsa. Este un lucru care nu se mai poate întâmpla”, transmite Ilie Bolojan.
Un calcul simplu arată că un magistrat care își începe activitatea după facultate, la vârsta de 23 de ani, poate să iasă la pensie la 48 de ani, cum se și întâmplă în multe cauze. Premierul propune creșterea vârstei obligatorii în activitate la 30-35 de ani.
„Magistrații se pot pensiona după 25 de ani, astfel că dacă încep imediat după facultate, pot ieși la 48 de ani. Trebuie să creștem vârsta la 30-35 de ani, ca pensionarea să nu se poată face decât aproape de vârsta de 65 de ani. Pentru toate celelalte profesii voi susține ca vârsta de pensionare să fie cea standard, pentru că nu va mai fie cine să ne plătească pensiile”, mai arată Ilie Bolojan.