Ilie Şerbănescu a murit la 81 de ani, după o suferinţă îndelungată. Victor Ciutacu: „Nea Ilie era un om să-l pui la rană, care a suferit o umilinţă nedreaptă”

Economistul Ilie Şerbănescu, fost ministru al reformei în guvernul Victor Ciorbea, a murit la 81 de ani, după o îndelungată suferinţă. Anunţul decesului a fost făcut de soţia sa, Cristina, pe Facebook.

08 apr. 2024, 09:02
Ilie Şerbănescu a murit la 81 de ani, după o suferinţă îndelungată. Victor Ciutacu: „Nea Ilie era un om să-l pui la rană, care a suferit o umilinţă nedreaptă”

Ilie Şerbănescu a murit la 81 de ani! Cu o zi înainte de a-şi da sfârşitul, regretatul economist a primit Sfânta Împărtăşanie.

Ilie Şerbănescu a murit la 81 de ani!

Cu Sfânta Împărtășanie, pe care a primit-o chiar ieri, Ilie a plecat de lângă noi. Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul trimis, luni dimineață de soția sa, Cristina.

Slujba de înmormântarea va avea loc, miercuri, la biserica Cașin.

România e de azi mai săracă. Un patriot, economistul Ilie Șerbănescu, s-a dus la Cer azi dimineață. Ieri primise Sfânta Împărtășanie. Drum lin printre stele, maestre! Dumnezeu să vă odihnească în pace la dreapta Sa!„, a scris, pe Facebook, jurnalistul Ovidiu Zara.

Victor Ciutacu: „Un om care n-a supăat pe nimeni, dar care a suferit o umilinţă nedreaptă”

Regretatul economist era frecvent invitat în emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV. De altfel, ultima apariţie a specialistului a avut loc într-una dintre ediţiile emisiunii „Punctul culminant” din luna decembrie 2023.

Nea Ilie a fost unul din invitaţii mei preferaţi. A avut ultima aparitie publica fix in emisunea mea din decembrie 2023. E crud, nedrept si socant dincolo de varsta pe care o avea faptul ca, la 80 de ani, nea Ilie era pe munti, era urcător pe munti. La 80 de ani facea toata Grecia cu masina. Se intalnea cu lume in varful celor mai inalti munti din România.

Era un om atat de viu si atat de puternic incat ne bloca pe toti. Şi dintr-odată a venit suferinta, urmata de diagnosticul crunt si nemilos. M-a sunat să-mi spună că i s-a confirmat diagnosticul şi să se scuze că nu va mai putea aparea la TV. Am încercat să-l încurajez în masura in care poti sa incurajezi un om aflat intr-o astfel sa situaţie, l-am indemnat sa lupte sa invinga nenorocita aia de boala si l-am rugat, cat va mai putea, sa fie invitatul meu permanent.

Nea Ilie era un om sa-l pui la rana, toata lumea il iubea pe nea Ilie, toata echipa noastra si toti invitatii, inclusiv cei cu care se contra. Dana Budeanu, cat e ea de ciufuta si nu accepta pe nimeni in preajma ei, a fost singurul invitat al meu cu care a acceptat sa apara in emisiune.

E un om care n-a suparat pe nimeni si care, in naivitatea lui, a crezut ca ar putea sa faca bine tarii asteia. A suferit o umilinţă nedreapta: a plecat ministru al reformei in America si s-a întors pieton. A aflat când s-a dat jos din avion ca a fost remaniat. A trecut prin multe lovituri, le-a facut fata cu demnitate si cu o putere de care putina lume l-ar fi crezut in stare la 80 de ani.

A fost unul dintre cei mai buni si mai competenti oameni alaturi de care eu am avut onoarea sa lucrez si am facut-o in două posturi de televiziune„, a spus Victor Ciutacu într-o intervenţie la România TV.

Ilie Șerbănescu s-a născut la 20 iulie 1942, în București. A absolvit Academia de Studii Economice din București. A devenit doctor în economie, încă  din 1976.  Lucrarea sa „Corporațiile transnaționale“ a rămas singura perspectivă, pe aceeași  temă, până în 1989, în literatura românească de specialitate.