Iliescu: De unde rezultă că nu s-ar fi realizat cvorumul la referendum? Aştept date concrete

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a precizat, miercuri, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale referitoare la hotărârea de invalidare a referendumului cu datele statistice concrete care au stat la baza acesteia.

RomaniaTV.net
22 aug. 2012, 12:20
Iliescu: De unde rezultă că nu s-ar fi realizat cvorumul la referendum? Aştept date concrete

„Încă nu am văzut hotărârea Curţii Constituţionale şi mai ales motivarea ei. Am înteles că aceasta ar fi declarat referendumul privind suspendarea preşedintelui Băsescu nevalabil, întrucât nu s-ar fi îndeplinit cvorumul necesar, adică 50% + 1 prezenţi la vot din totalul cetăţenilor cu drept de vot. Pe ce se bazează această afirmaţie? Care sunt datele statistice privind populaţia României pe care s-a întemeiat această decizie a Curţii Constituţionale?”, scrie Iliescu, într-o postare pe blogul său. Fostul preşdinte al Republicii a arătat că din 1990, când populaţia atinsese un maxim de 23,2 milioane locuitori, aceasta a cunoscut o continuă scădere, urmare a sporului natural negativ şi a numărului de români emigranţi, stabiliţi cu domiciliul în alte ţări, care depăşeşte două milioane.

Iliescu a spus că recensământul din anul 2011, deşi nefinalizat, a stabilit totuşi că populaţia României era de 19 milioane locuitori, el menţionând că, dacă din acest total se extrage numărul minorilor, care reprezintă circa patru milioane, ar rămâne populaţia de peste 18 ani, cu drept de vot, în număr de aproximativ 15 milioane.

„Acesta este rezervorul potenţial de votanţi, în România, astăzi. Jumătate din aceştia ar fi 7,5 milioane! La referendum, în ciuda boicotului declarat de susţinătorii domnului Băsescu, au participat 8,4 milioane cetăţeni. De unde rezultă că nu s-ar fi realizat cvorumul de 50%+1 din cei cu drept de vot? Aştept motivarea Curţii Constituţionale, cu datele statistice concrete!”, mai scrie Iliescu.

În opinia sa, includerea în cvorum a românilor cu domiciliul în alte state este „aberantă, necinstită şi nelegală”.

„Una este acordarea dreptului de a vota celor ce vor şi cu totul altceva includerea lor în cvorum. Aceasta, aşa cum s-a văzut, influenţează efectele votului asupra celor ce sunt afectaţi direct – adică românii trăitori în ţară. Precum s-a văzut, din cei circa trei milioane de români din străinatate, votează câteva zeci de mii!”, conchide Iliescu.

Curtea Constituţională a constatat, în hotărârea adoptată marţi, că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curţii Constituţionale a decis cu majoritate de voturi că procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost respectată.