Iliescu, despre Legea lustraţiei: Este o ruşine. Ce facem, întoarcem foaia invers?

Fostul preşedinte Ion Iliescu susţine că aplicarea Legii lustraţiei reprezintă o măsură similară celor prin care regimul comunist din România a eliminat din viaţa publică moşierii, capitaliştii şi membrii partidelor burgheze. Iliescu este nemulţumit că legea introduce principiul antidemocratic al responsabilităţii colective, în locul celei individuale.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 09:50
Iliescu, despre Legea lustraţiei: Este o ruşine. Ce facem, întoarcem foaia invers?

Preşedintele de onoare al PSD a arătat că o lege democratică nu poate incrimina categorii întregi.

„Legea în sine este antidemocratică. Nu veţi găsi aşa ceva în niciun stat democratic – incriminarea de categorii sociale întregi. Responsabilitatea trebuie să fie întotdeauna individuală şi dacă vrei, îl incriminezi pe individ şi faptele sale. Nu la grămadă”, a spus Iliescu.

Acesta a argumentat prin faptul că acelaşi procedeu a fost folosit de către regimul comunist din România, după preluarea puterii.

„Asta au făcut regimurile totalitare. La noi, regimul autoritar a scos în afara vieţii politice categorii întregi: moşieri, capitalişti, membrii partidelor burgheze. Acum ce face, întoarcem foaia invers? Este acelaşi principiu antidemocratic. Este o ruşine pentru România democratică de astăzi”, a declarat Ion Iliescu.

El a precizat că aplicarea acestei legi nu îl poate afecta. Cât priveşte un eventual atac al PSD la CCR pe Legea lustraţiei, Iliescu a răspuns: „O să vadă”.