Iliescu, despre oficialii FMI: Trebuie învăţaţi să aibă un comportament civilizat, de respect

Acuzaţii dure ale preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, la adresa oficialilor FMI. Iliescu spune că Guvernul României nu trebuie să mai admită funcţionarilor organismelor internaţionale să se substituie Executivului. "Funcţionarul să îşi facă datoria de funcţionar. Vine să discute cu reprezentanţii Guvernului, nu să iasă în public şi să dea lecţii guvernanţilor", susţine Iliescu, citat de HotNews.

RomaniaTV.net
11 mai 2012, 19:54
Iliescu, despre oficialii FMI: Trebuie învăţaţi să aibă un comportament civilizat, de respect

Noi am avut relaţii cu FMI-ul şi înainte, însă niciodată reprezentanţii FMI nu ieşeau în public să facă declaraţii şi să dea indicaţii. Discutau civilizat cu reprezentanţii guvernului, cu ministrul de Finanţe, uneori îi primea preşedintele ţării; la asta se limita prezenţa lor. Trebuie învăţaţi şi funcţionarii acestor instituţii să aibă un comportament civilizat, de respect faţă de Guvernele cu care au de-a face„, a declarat Ion Iliescu, vineri seara, la B1TV.

Iliescu a comentat problema privatizărilor şi a arătat că acestea trebuie privite ca „un instrument pentru a eficientiza nişte activităţi şi nu ca un scop în sine”.

„Pentru fiecare asemenea obiectiv (n.r. de privatizare) trebuie deschisa o dezbatere publica. Trebuie facute niste analize, discutate toate consecintele. Trebuie evitate niste fenomene de coruptie si aparat interesul national. In ceea ce priveste marile infrastructuri, cu atat mai mult. Acum se pune problema privatizarii sistemului energetic national sau parti ale lui. Cred ca s-a facut greseala prin spargerea sistemului energetic national in bucatele cu conducere separata.  Noi avem un sistem pus la punct, de ce trebuie sa il faramitam? De ce a trebuit sa impartim? Mi se pare nerational. De aceea a aparut si categoria aceea de intermediari, „baietii destepti”. Asa se fac afaceri”, a apreciat Iliescu.

El a precizat că şi „CFR-ul merită o privire mai atentă” pentr că şi „acolo vor să privatizeze pe bucăţele”.

Să nu lăsăm lucrurile să meargă sub impulsul unor porniri spontane. Eu cred că trebuie să rediscutăm acordul cu FMI. S-au acceptat nişte lucruri fără să se judece„, a avertizat Iliescu.