Iliescu: Pe Băsescu nu-l duce mintea. Nu e în interesul lui să agite spiritele

Fostul preşedinte Ion Iliescu este de părere că USL nu trebuie să ia în calcul o nouă suspendare a şefului statului, chiar dacă Băsescu este "un om cu mintea răsucită", deoarece peste un an România va intra într-o „eră mai aşezată şi mai profundă". Iliescu a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat pentru ziarulring.ro.

25 iul. 2013, 15:28
Iliescu: Pe Băsescu nu-l duce mintea. Nu e în interesul lui să agite spiritele

Ion Iliescu susţine că USL trebuie să mai reziste încă un an până la finalul mandatului lui Traian Băsescu şi să nu cedeze tentaţiei unei a treia suspendări. „Văd că el agită spiritele şi nu e în interesul lui să o facă (…) Nu ar fi nevoie, de ce să agităm lucrurile, dar el parcă ar vrea să provoace aşa ceva. E neînţeleaptă această comportare, ar trebui să îşi vadă liniştit de treabă anul acesta, să îşi termine mandatul, să lase lumea în pace”, a afirmat fostul preşedinte.

Acesta estimează că schimbarea de atitudine a preşedintelui Băsescu este generată de calcule politice privind lansarea Partidului Mişcării Populare. Pe de altă parte, criticile preşedintelui la adresa Guvernului ar arăta neseriozitatea lui Traian Băsescu.

Cât priveşte reacţia liderilor USL, Iliescu i-a lăudat că nu s-au lăsat antrenaţi într-o dispută publică violentă cu Băsescu, dar i-a avertizat că acesta nu trebuie subestimat. „Au un partener incomod pe care nu îl pot ignora, dar constat că ei îşi văd de guvernare şi nu se lasă antrenaţi în acest joc. Au de rezolvat probleme deloc simple cu care se confruntă ţara. (…) Bine face că premierul că nu se lasă antrenat de provocările unui om a cărui minte este răsucită”, a spus fostul şef al statului.

„Ăsta este el. Nu vreau să spun mai multe despre calităţile sale intelectuale. Din păcate pentru noi, stă în poziţia în care se află, de preşedinte al ţării. L-a votat lumea, dar se bagă în chestiuni pe care nu prea le „fumează”, nu e un om care să fie obişnuit cu munca asupra cărţii şi să citească prea mult. Se dă scamator şi face figuraţie, altminteri, neserios. Chiar speram într-o anumită raţionalitate a unor gesturi, pentru că este obligat să aibă o conlucrare cu primul-ministru, dar ieşirile acestea ale lui sunt total aberante”, a comentat Ion Iliescu.