Iliescu: PSD nu s-a născut din nimic, suntem acum într-o fază de o anumită maturitate VIDEO

PSD nu este un partid "născut din nimic", având în spate o istorie care onorează, a declarat vineri preşedintele de onoare al formaţiunii, Ion Iliescu, la Congresul social-democraţilor. Iliescu le-a cerut social-democraţii să dea dovadă de maturitate în ceea ce priveşte guvernarea, precizând că "este şi Băsescu un dat obiectiv al existenţei noastre", dar timpul acestuia "se cam duce".

RomaniaTV.net
19 apr. 2013, 17:55
Iliescu: PSD nu s-a născut din nimic, suntem acum într-o fază de o anumită maturitate VIDEO

„Acest Congres este un moment istoric. Nu ne-am născut din nimic. Avem în spate o istorie care ne onorează. Sunt 120 de ani de istorie a social-democraţiei organizate în România, de la crearea Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România, care concretiza o idee general europeană şi conectarea României la curentul general european şi care răspundea unor nevoi sociale. (…) Acest Congres este, la rândul său, şi cumularea unei istorii recente, de după 1989, în care FSN-ul, care s-a născut din Revoluţie, a evoluat apoi în PDSR şi PSD de azi, partid care caută să menţină continuitatea acestei istorii a devenirii societăţii româneşti şi mişcării social-democrate din România. Congresul marchează şi un moment de asumare a unei noi răspunderi din partea PSD, după opt ani de Opoziţie”, a afirmat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a ţinut să reamintească faptul că trecutul partidului nu a fost unul „lin”, însă, în timp, PSD a dovedit forţă şi unitate, astfel încât la acest moment se găseşte „într-o fază de o anumită maturitate”.

„PSD a promovat ideea de pluralism politic, de democraţie, de confruntare deschisă a gândirii, a ideologiilor. Am plătit şi costul acestei opţiuni. Am trecut în Opoziţie. Am pierdut, în 1996, alegerile şi parlamentare şi prezidenţiale, dar am rămas principalul partid din Opoziţie şi perioada de atunci a fost o şcoală pentru noi. Apoi, în anul 2000, PSD a renăscut cu altă forţă, cu altă rigoare. Am realizat guvernarea aceea de patru ani care rămâne, în acest segment de istorie, perioada cea mai fertilă a unei guvernări responsabile şi PSD a reuşit să creeze acea unitate, forţă, care a dat vigoare Guvernării Năstase. Dar din nou am pierdut şi am intrat în Opoziţie şi mulţi ziceau atunci că PSD dacă vrea să se înnoiască trebuie să scape de Iliescu. Asta a fost teza cu care la Congresul din 2005 au venit unii. Deci, nu a fost o istorie lină această perioadă, dar ne-am reechilibrat. Eu cred că suntem acum într-o fază de o anumită maturitate, în care am învăţat din toate, şi din perioadele optimiste ale creşterii noastre şi ale unei guvernări cu rezultate bune, şi din perioadele de opoziţie, când a trebuit să plătim nişte mentalităţi prezente încă în rândurile noastre. Eu cred că trebuie acum să dăm dovada maturităţii, într-o perioadă nu uşoară„, a completat Iliescu.

Totodată, Iliescu a precizat că şeful statului este „un dat obiectiv” în faţă de care PSD trebuie să acorde sprijinul necesar Guvernului, astfel încât Traian Băsescu să fie tratat cu realism.

„Spunea Ponta că nu putem să facem din lupta cu Băsescu o platformă ideologică. E şi Băsescu un dat obiectiv al existenţei noastre, dar timpul lui se cam duce. Şi el simte asta şi trebuie să ştim să-l tratăm ca atare cu realism şi noi să asigurăm guvernării noastre suportul politic necesar ca inclusiv în complicaţia acestor relaţii instituţionale care guvernează încă situaţia noastră politică, totuşi Guvernul nostru care răspunde în faţa ţării, în faţa alegătorilor, să reuşească să dea acestei perioade o nouă perspectivă dezvoltării care urmează”, a mai afirmat preşedintele de onoare al PSD.